Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a criticat politicile fiscale ale unor țări europene ca fiind contraproductive pentru lupta împotriva inflației.
Declarațiile au fost făcute în timpul unui interviu acordat la reuniunea anuală a Institutului de Finanțe Internaționale, care a avut loc miercuri, transmite MarketWatch.
„Nu operăm chiar în paralel, dar trebuie să acționăm într-un mod cooperant, deoarece, dacă nu o facem, atunci politica monetară va trebui să fie și mai hotărâtă, și mai decisivă pentru a lupta împotriva inflației”, a comentat Christine Lagarde.
Țări din Europa, inclusiv Franța și Germania, au dezvăluit recent programe care vizează subvenționarea masivă a costurilor energiei pentru consumul gospodăriilor, după ce războiul din Ucraina a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la gazele naturale, principala sursă de încălzire a locuințelor de pe continent.
Cum rata inflația a ajuns la 10% în zona euro, determinată în mare parte de creșterea prețurilor la energie, aceste politici au fost criticate deoarece ar putea contribui la continuarea creșterii inflației.
Christine Lagarde a sugerat, de asemenea, că și-ar dori ca băncile centrale să coopereze mai bine, în contextul în care Rezerva Federală din SUA a fost criticată pentru că nu ar fi îngrijorată cu privire la impactul politicilor sale asupra economiei globale. Creșterea agresivă a dobânzilor din SUA a dus la o apreciere puternică a dolarului, evoluție care pune presiune pe serviciul datoriei publice a multor state emergente puternic îndatorate în dolari.
„Trebuie să avem cooperare între bancherii centrali pentru a înțelege care vor fi efectele (politicilor monetare interne, n.r.) … pentru că piețele financiare sunt extrem de integrate și pentru că politicile noastre monetare au un impact asupra altor țări din lume”, a spus ea.
***