23 august, 2022

Datele semnal din luna august indică o contracție a economiei zonei euro, indicele managerilor de achiziții (PMI) – care reflectă direcția predominantă a tendințelor economice în sectoarele de producție și servicii – scăzând la 49,2, de la 49,9 în iulie. Un nivel sub 50 indică o contracție a activității economice.

„În timp ce presiunile asupra prețurilor au devenit mai puțin intense în ultimele luni, pe măsură ce blocajele de pe lanțul global de aprovizionare s-au atenuat, creșterea prețurilor la gaze și presiunile puternice ale prețurilor interne vor menține inflația ridicată”, scrie Jack Allen-Reynolds, senior economist la capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.

Indicele PMI compozit din zona euro a scăzut în august la minimul ultimelor 18 luni. Indicatorul aferent sectorului serviciilor a scăzut la 50,2, semnalând începerea unei perioade de stagnare, în vreme ce indicatorul aferent industriei s-a menținut la 46,5, semnalând o scădere a producției comparabilă cu cea din timpul crizei datoriilor suverane din regiune.


Datele pe state indică o performanță deosebit de slabă a economiei germane, unde atât activitatea industrială cât și cea din sectorul serviciilor s-a contractat în august. În Franța, PMI compozit a scăzut sub 50. pentru prima dată în 18 luni.

180 de grade, în doar câteva luni

O recesiune este acum aproape sigură, scriu jurnaliștii Reuters, invocând inflația de aproape două cifre și iminența unei ierni în care Europa se va confrunta cu un deficit de energie.

„Criza este noua normalitate”, a comentat Alexandre Bompard, directorul executiv al retailerului Carrefour. „Lucrurile cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii – inflație scăzută, comerț internațional – au luat sfârșit”, le-a spus el investitorilor.

În urmă cu un an, majoritatea prognozelor indicau o creștere economică de aproape de 5% din PIB în zona euro, în 2022. Acum o recesiune la iarnă a devenit scenariul de bază.


Atât gospodăriile, cât și companiile suferă, deoarece consecințele războiului – prețurile ridicate la alimente și energie – sunt acum exacerbate de o secetă devastatoare și de nivelul scăzut al râurilor care limitează transportul.

Inflația din zona euro, de 9%, se află la un nivel nemaivăzut în ultima jumătate de secol, erodând puterea de cumpărare. Iar acest lucru afectează consumul.

În iunie, volumele vânzărilor cu amănuntul au scăzut cu aproape 4% față de anul precedent, conduse de o scădere de 9% înregistrată în Germania.

„Viața devine din ce în ce mai scumpă și consumatorii sunt reticenți în a consuma”, a declarat Robert Gentz, co-CEO al retailerului german Zalando.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: