Complexul Energetic Oltenia va putea porni capacități de producție de electricitate din cărbune de 1.000 MW până în 2030, dacă siguranța sistemului energetic o cere, dar nu va mai putea primi și ajutoare de stat în acest scop, potrivit planului de restructurare publicat de Comisia Europeană.
Totdată, Guvernul s-a angajat să vândă 20% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia până la 31 decembrie 2026.
La nevoie, CE Oltenia ar urma să mai producă electricitate din cărbune circa 3 miliarde kWh/an, cu două grupuri la Rovinari și unul la Turceni.
România a notificat Comisia Europeană, în decembrie 2020, cu privire la planul de restructurare a companiei, Comisia a început o investigaţie pe această temă în februarie 2021 și a aprobat planul în 26 ianuarie 2022.
Ajutorul de stat acoperă circa 64% din costul restructurării
Peste 64% din costurile totale de restructurare de 3,937 miliarde de euro, până în 2026, reprezintă ajutoare de stat (2,66 miliarde de euro) restul de 1,278 miliarde de euro fiind venind de la băncile finanţatoare (inclusiv BERD) şi a investitorilor în proiectele de investiţii ale companiei de energie, ca și din fonduri europene (fondul de modernizare) și resurse proprii.
Planul societății CE Oltenia de închidere a capacității energetice prevede o reducere a capacității instalate bazate pe lignit cu 1.605 MW (45 % din capacitatea bazată pe lignit până la sfârșitul anului 2025).
(Citiți și: „Guvernul resuscitează capacități energetice pe cărbune la CE Oltenia și pune presiune pe proiecte mai vechi”)
Începând cu 2026, structura energiei produse va fi: 41 % energie din lignit, 53 % din gaz și restul din surse fotovoltaice și hidroelectrice.
Compania va înființa și o subsidiară care va administra extracția cărbunelui și producția de energie electrică din acesta, alături de filiala de producție fotovoltaică (700 MW, în urma parteneriatului cu cu Petrom și Tinmar) și de cea de producție pe gaze (la Turceni, de 475 MW, cu Tinmar și la Ișanița, de 750 MW, cu un investitor neselectat încă).
Statul trebuie să vândă 20% din acțiuni
Statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia până la 31 decembrie 2026.
În prezent, Ministerul Energiei deține 78,5% dion acțiunile CE Oltenia, iar Fondul Proprietatea, 21,5%.
Vânzarea a 20% din acțiunilșe companiei a fost unul din argumentele care au fost considerate de către Comisia Europeană „îmbunătățiri semnificative” la planul initial, aspru citicat anterior.
În inauarie 2022, când a aprobat planul îmbunătățit, preocupat de ce va primi Statul Român în schimbul ajutorului dat CE Oltenia, Executivul European a precizat că „remunerația statului va fi realizată prin câștiguri nete pozitive preconizate, care vor face să crească valoarea participației publice în CE Oltenia, și prin cesionarea până în 2026 a cel puțin 20 % din acțiunile deținute de stat, astfel cum se prevede în planul de restructurare”.
***