Banca Centrală Europeană – BCE, banca centrală a Zonei Euro, nu se aşteaptă ca războiul din Ucraina să ducă la stagflaţie în cele 19 economii care au adoptat moneda unică europeană, chiar dacă inflaţia va crește, din cauza preţurilor tot mai ridicate la energie, iar creşterea economică se va diminua.
„Datele statistice nu indică un risc real de stagflaţie”, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicaţiei cipriote Phileleftheros, citată de Reuters.
Chistine Lagarde a invocat faptul că, într-un scenariu sever din cauza războiul, creşterea economiei Zonei Euro s-ar putea reduce până la 2,3% în 2022. În schimb, în toate scenariile, inflaţia ar urma să scadă şi să se stabilească în jurul ţintei de 2% în 2024, a mai spus șefa BCE.
Indicele Ifo Business Climate (BCI) din Germania a scăzut în martie la 90,8 puncte, de la 98,9 puncte în februarie, ”o dovadă suplimentară că economia germană se îndreaptă către o încetinire bruscă”, notează capital Economics.
Salturile inflației
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,9% în februarie, de la 5,1% în ianuarie, conform datelor Eurostat.
Creşterea record a preţului energiei a majorat în februarie rata inflaţiei în zona euro mai mult decât s-a raportat iniţial, adăugându-se dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice negative ale războiului sunt ridicate, apreciază analiştii citați de Agerpres.
Întretimp, analiștii de la ING nu exclude ca războiul să ducă la o schimbare de paradigmă de dezvoltare pentru Germania.
”Odată cu războiul din Ucraina, lumea s-a schimbat dramatic. Perspectivele pentru economia germană s-au schimbat, de asemenea, dramatic. Dacă în urmă cu o lună, perspectivele economice pentru Germania păreau optimiste și indicau o revenire puternică, stagflația a devenit acum scenariul tot mai probabil”, spune o notă ING Think.
***