24 noiembrie, 2021

Antreprenorii din întreaga lume se așteaptă să resimtă efectele ample ale pandemiei pentru următorii câțiva ani, potrivit celui mai recent studiu Deloitte Private Survey.

Principalele lor îngrijorări pentru următorii doi ani sunt legate de:

  • efectele pandemiei asupra cererii de produse și servicii (28% dintre răspunsuri) și de
  • efectele operaționale asupra lanțurilor de aprovizionare, de resurse umane, de IT și de livrare (25%).
  • riscurile privind  atacurile cibernetice și securitatea informatică (26%),
  • creșterea concurenței pe piață (26%) și
  • costul materiilor prime și al altor factori de producție, inclusiv energia (23%).

Precauții privind angajările

Companiile sunt precaute cu privire la planurile de a face angajări  chiar dacă se vor îmbunătăți principalii indicatori de business, precum productivitatea, veniturile, profitul și investițiile de capital.


Doar 11% dintre respondenți prevăd creșterea numărului de angajați în următorul an, în timp ce 8% au prognozat o scădere.

Aproape trei sferturi (71%) dintre respondenți consideră că transformarea modului de lucru, a forței de muncă și a locului de muncă reprezintă aspecte importante sau extrem de importante pentru reziliența organizației.

Nu mai puțin de 20% și-au schimbat deja integral modul de lucru. Majoritatea se concentrează pe oferirea unui mod de lucru flexibil și pe regândirea organizației pentru a fi mai agilă și pentru a avea rezultate superioare cu echipe mai mici, independente.

„Antreprenorii și-au intensificat eforturile de transformare organizațională, accelerând demersurile de digitalizare și încorporând în strategie principii de sustenabilitate în sensul larg al conceptului – mediu, impact și responsabilitate socială. De asemenea, participanții la studiu menționează faptul că fondurile oferite de guverne au reprezentat o modalitate importantă de combatere a efectelor economice ale pandemiei și cea mai importantă formă de asistență din partea statului de care vor avea nevoie în continuare, pe termen scurt, pentru a facilita creșterea economică”, a spus Andrei Burz-Pinzaru, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, și liderul Programul Deloitte Private, care se adresează companiilor private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenorilor locali, IMM-urilor, start-up-urilor și afacerilor de familie.

Transformarea digitală a accelerat


Transformarea digitală a devenit atât o prioritate în contextul pandemiei, 70% dintre companii accelerând semnificativ acest demers, cât și o strategie de creștere pentru următorii doi ani pentru peste 40% dintre companii.

În timp ce peste un sfert dintre companiile private au demarat acest proces înainte de pandemie, mai mult de jumătate l-au inițiat ca o formă de răspuns la criză.

Principalele arii tehnologice în care companiile private intenționează să investească sunt:

  • securitatea informației și securitatea cibernetică (39%),
  • analiza datelor (37%),
  • sistemele de management al relațiilor cu clienții (34%),
  • inteligența artificială (33%),
  • automatizarea proceselor de afaceri (32%),
  • Internet of Things (30%).

Proprietarii de businessuri și echipele de top management participante la studiu se așteaptă ca investițiile în tehnologie să aducă beneficii importante pentru organizațiile lor, precum îmbunătățirea relației cu clienții, creșterea volumelor de vânzări, creșterea capacității de a gestiona și de a reduce costurile.

Ținte „dincolo de profit”

De asemenea, aproape 70% dintre respondenți menționează că definirea și urmărirea unor obiective care merg dincolo de obiectivele de profit au devenit tot mai importante pentru reziliența și succesul organizațiilor, mai ales ca urmare directă a crizei generate de COVID-19.

În ceea ce privește sustenabilitatea și reducerea emisiilor de carbon, două treimi dintre companiile private participante la studiu spun că acestea rămân pe lista de priorități, în ciuda perturbărilor cauzate de pandemie.

 Cu toate acestea, o treime dintre respondenți încă mai cred că factorii de mediu, sociali și de guvernanță (environmental, social, governance – ESG) reprezintă o zonă de risc scăzut pentru anul următor, iar 14% nu văd niciun risc asociat.

Deloitte Private Survey a fost realizat în rândul proprietarilor și echipelor de top management din 2.750 de companii private din 33 de țări din întreaga lume, cu venituri anuale cuprinse între 10 milioane și 1 miliard de dolari, active în industrii variate precum produse de consum și industriale, tehnologie, mass-media și comunicații, servicii financiare, energie, sănătate și servicii medicale.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.600 de profesioniști.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: