28 octombrie, 2021

YouTube video
Intervenția de la Conferințele CursDeGuvernare / 26.10.2021

Promovarea surselor regenerabile, a electro-mobilității și a sistemelor de stocare va necesita la nivelul operatorului de distribuție noi investiții în infrastructură, smart grid, noi baze de date – a afirmat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție, la Conferința CursDeGuvernare ”Noua economie europeană și transformarea economiei românești” (26.10.2021). Îți prezentăm cele mai importante declarații ale doamnei Hodor în cadrul intervenției online:  

Cele mai importante declarații:

  • Din punctul meu de vedere, răspunsul la întrebarea: Ce e de făcut? e unul singur: Digitalizare. Criza declanșată de covid a arătat rolul central al distribuitorului de energie electrică. Grație acestor distribuitori, oamenii au avut energia necesară funcționarii internet, a calculatorului, au putut să comunice. Adaug și tranzacția energetică, care se întâmplă în timp ce vorbim. Avem în față cea mai bună perioadă de a ne transforma prin digitalizare, prin încurajarea inovației. Avem nevoie de rețele inteligente, tranzacția de energie trebuie să se bazeze pe regenerabile distribuite eficient.
  • Sistemul energetic UE se va baza predominant pe surse regenerabile, aproape de locul de consum. Ce ne dorim să facem la nivelul E – Distribuție este să implicăm mai mult clienții, prosumatorii, prin contorizare inteligentă și soluții avansate. La începutul anului am anunțat că am depășit un prag istoric în România: am instalat peste 1 milion de contoare inteligente în zonele în care ne desfășurăm activitatea. Până la finalul anului vom ajunge la peste 1,2 milioane de astfel de contoare instalate. Atingem un prag de 35% din total clienți.
  • Investițiile totale avute în vedere în acest an depășesc 180 milioane euro, iar focusul este, bineînțeles, digitalizarea. Instalăm și puncte de control de la distanță, digitalizăm stații, instalăm în zonele rurale, investim în noi infrastructuri și în reabilitarea infrastructurii existente.
  • Un exemplu: majoritatea posturilor de transformare instalate anul acesta sunt dotate cu echipamente de comunicații ce asigură includerea lor în sistemul de telecontrol. Asta ne permite să intervenim rapid de la distanță în caz de avarii. Ceea ce facem este să transformăm rețelele tradiționale în rețele active și participative, care poziționează clientul în centrul sistemului.
  • Imaginați-vă o societate românească complet electrificată cu consum eficient de energie datorat și unui contor inteligent, care să permită un control mai bun al datelor, cu un consumator care participă direct la piața de energie prin calitate de prosumator, care își încarcă vehiculul oriunde s-ar afla.
  • Acesta este răspunsul nostru: investiții în digitalizare care conduc spre un viitor mai bun.
  • Promovarea surselor regenerabile, a electro-mobilității și a sistemelor de stocare va necesita la nivelul operatorului de distribuție noi investiții în infrastructură, smart grid, noi baze de date. Se impune o colaborare strânsă cu operatorul de transport și de sistem, precum și mecanisme specifice de tranzacționare. Operatorii de distribuție au în plan atingerea țintelor de 35-40%  pentru montare de contoare inteligente până în 2028. Dacă se va transpune Directiva 944 din legea energiei, s-ar putea ajunge mai devreme, în 2024, la aceste ținte. Bineînțeles, trebuie să avem grijă și de consumatorii vulnerabili, aici este necesară o definire clară, metodologie foarte clară de acoperire a costurilor clienților vulnerabili.

Conferința integrală:

YouTube video

Parteneri:

BCRDELOITTE, E-Distribuție, RER GroupFAN COURIER


Parteneri de comunicare:

𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐮𝐬𝐢𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐋𝐞𝐚𝐝𝐞𝐫𝐬

𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐨𝐫𝐝𝐢𝐚,

𝐀𝐍𝐈𝐒 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚 𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐟𝐭𝐰𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢,

𝐀𝐅𝐄𝐄𝐑 – 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐅𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚

𝐀𝐂𝐔𝐄 – 𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̧𝐢𝐚 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐔𝐭𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞,

𝐅𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐲 𝐋𝐞𝐚𝐝𝐞𝐫𝐬 – 𝐅𝐄𝐋 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚,

𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐜𝐭-𝐄,

𝐄𝐔𝐑𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕.𝐫𝐨,

𝐄-𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐚.𝐫𝐨,

𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐓𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐲 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: