miercuri

24 aprilie, 2024

26 octombrie, 2021

IMM-urile din România nu au capacitatea de a internaliza costurile tranziției verzi, având nevoie de susținerea statului sub forma unor investiții în infrastructură, educație și finanțare, este de părere Iuliu Winkler, eurodeputat și prim-vicepreședinte SME Europe (Asociația Europeană a IMM-urilor).

”În ceea ce privește internalizarea costurilor din partea IMM, categoric că ele nu pot sau foarte puține dintre IMM pot să spună astăzi că vor putea internaliza aceste costuri.

Nu vor putea, de aceea ele au nevoie de diverse forme de ajutor de stat și de susținere și de aceea eu am spus că ajutorul de stat nu trebuie să ne ducă cu gândul la formele de ajutor de stat care sunt prevăzute în lege. Ci trebuie să ne ducă la niște forme de ajutor mai subtile pe care Guvernele vest-europene le-au învățat foarte bine. Dacă susțin învățământul și educația duală și profesională, susțin economia. Dacă investesc în infrastructură, susțin economia. Dacă investesc în flexibilizarea finanțării și în toată dezvoltarea clusterelor, investesc în economie”, a declarat marți, în cadrul conferinței ”Noua economie europeană și transformarea economiei românești”, organizată de CursDeGuvernare.


Eurodeputatul a precizat totodată că IMM-urile se vor confrunta cu o serie de provocări în contextul noilor reglementări, mai exact a pachetului ”Fit for 55”, prin care Comisia Europeană a propus reducerea emisiilor de CO2 cu 55% până în 2030.

La o primă evaluare, Iuliu Winkler a identificat o serie de aspecte care, dacă rămân așa, se vor dovedi problematice pentru IMM-uri.

”În momentul în care în noua reglementare cu privire la energie va trebui ca și IMM să efectueze audit energetic, asta înseamnă o nouă provocare pentru toată Uniunea Europeană, indiferent de care stat membru vorbim. Va trebui discutat foarte mult dacă apar noi costuri, deci IMM-urile trebuie să realizeze investiții, să cheltuie bani, atunci de unde vor apărea aceste resurse? A fost doar un exemplu, există și altele”, a explicat Winkler.

Un alt aspect important al noilor reglementări se referă la povara administrativă pe care acestea le vor introduce asupra mediului de afaceri. În acest sens, eurodeputatul a dat exemplul mecanismului de ajustare a prețului carbonului la frontieră .


”Dacă va cuprinde declarații mult prea complicate, dacă va cuprinde noi obligații pentru IMM pentru a vedea că nu exportăm de fapt emisiile noastre de carbon prin importurile pe care le facem, atunci va genera noi profesii, va aduce greutăți de cuantifica”, a avertizat el.

Conferința a fost transmisă live și poate fi văzută aici:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: