Piețele financiare globale dau semne tot mai similare celor care au prevestit criza financiară declanșată în 2008.
Astfel:
- investitorii care cumpără pachete de credite neperformante din SUA („junk-reted credit”) au crescut prețul cu peste 900 de puncte procentuale de bază peste reperul de siguranță al certificatelor Trezoreriei, cel mai înalt nivel de risc din 2011 încoace,
- iar pentru creditele recomandate investițiilor au cerut cu peste 300 de puncte de bază, cel mai ridicat nivel de risc din 2009 încoace, potrivit indicilor de specialitate citați de Reuters.
Acest din urmă nivel s-a triplat de la începutul anului.
Criza financiară din 2008 s-a declanșat tot ca urmare a deprecierii alarmente a creditelor neperformante și a instrumentelor financiare derivate de acoperire a riscului, foarte speculative, de altfel.
Asigurătorii – tentați să nu mai primească cereri de despăgubire
Totodată, marii asiguratori ai lumii sunt tot mai îngrijorați de clienții care au călătorit în țările cu rate mari de infecție cu coronavirusul Covid-19, ca și de dificultățile tot mai mari ale companiilor din cauza pandemiei, iar analiștii se așteaptă ca firmele de asigurare să nu mai primească cereri de despăgubire.
De asemeni, criza din 2008 – 2009 a fost aproape de declanșarea haosului financiar global din cauza pericolului de faliment al marilor firme de asigurare, evitat doar de sprijinul financiar guvernamental acordat acestora.
Bursele în cădere continuă
Ca urmare, indicii bursieri ai marii majorități a burselor lumii își continuă scăderile, în ciuda efortului conjugat al guvernelor și băncilor centrale ale lumii de a pompa lichidități cât mai mari în sistemul financiar și de relaxa regimul de creditare.
Bursele europene scădeau cu până la 1,43% (indicele FTSE 100 la Londra), joi după amiază, după ce indicii au pierdut până la 3,79% (ASX All Ordinaries în Australia), iar ceiamericani pierduseră între 4,7% (Nasdaq Composite) și 6,3% (Dow Jones Industrial, DJIA).
Faptul că DJIA a scăzut cel mai mult, deși urmărește cele mai valoroase acțiuni listate la bursa din new york (NYSE), este cu atât mai îngrijorător.
Mai mult, indicele futures al NYSE a căzut pentru a treia oară în această săptămână, prevestind continuarea prăbușirii pieței americane.
Liderii lumii s-au străduit să crească gradul de încredere cu măsuri de urgență, inundând cu cash piețele lovite de panică, în care investitorii caută să scape de toate activele financiare, pe măsură ce se înteșesc veștile proaste de pe fronturile pandemiei.
Acolo unde a fost posibil băncile centrale și-au scăzut ratele de dobândă de referință, au eliberat lichidități din rezervele băncilor și prin creșterea achizițiilor de titluri de stat și obligațiuni din portofoliile băncilor.
Totuși, temerile investitorilor sunt mult mai greu de învins, mai ales atunci când liderii sunt citați exprimând prognoze privind recesiunea, așa cum s-a întâmplat cu Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (scădere economică de 5%), sau cu comisarul european pentru piață internp Thierry Breton (-2%).
S-au înregistrat aproape 219.000 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 în toată lumea și peste 8.900 de decese din cauza acestuia.