Posturile de radio şi TV sancţionate de Consiliul Naţional al Audiovizualului vor fi iertate de plata amenzilor până la soluţionarea decisă de justiţie, dacă pedepsele respective au fost contestate de cei în cauză, a decis marţi Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea audiovizualului.
OUG aduce o serie întreagă de prevederi:
- Introducerea la instanța judecătorească a contestației privind deciziile de sancționare emise de CNA suspendă efectele acestor decizii.
- Se instituie cerința ca prețurile oferite de intermediari (agențiile de publicitate) clienților lor care doresc achiziția spațiilor publicitare la radio şi televiziune să fie confirmate în mod obligatoriu în prealabil cu radiodifuzorii, iar obiectul achiziționării menționate să fie plătit direct de către beneficiarul publicității către radiodifuzor. Guvernul susţine că astfel combate corupţia şi „sistemele subterane” de achiziționare a spațiului media „prin practici netransparente și anticoncurențiale”.
- Se instituie obligaţia ca serviciile de programe să fie ordonate în grilele distribuitorilor în funcție de cota de audiență, măsurată și certificată de un organism independent.
- Distribuitorii de servicii (cabliştii) sunt obligați să asigure aceeași calitate a semnalului retransmis prin rețeaua lor pentru toate serviciile de programe. Guvernul susţine că astfel OUG transpune în legislația națională dispoziții ale reglementărilor europene privind procedura transparentă de determinare a posturilor de televiziune care fac parte din categoria „must carry”.
- Prin aceste măsuri, Guvernul susţine că vizează protecția interesului consumatorilor prin „instituirea unor reglementări clare și obiective privind accesul la programele de televiziune în condiții de calitate”.
- „Ordonanța intenționează să stopeze practica distribuitorilor de servicii de a efectua modificări în mod unilateral în grilele de programe, fără a informa în timp util consumatorii”, mai justifică Executivul.
- Se stabileşte că programele cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice, sunt cele de știri, analize și dezbateri politice sau economice.
Membrii CNA să nu fie rude cu preşedinţii ţării şi ai Parlamentului
- Ordonanța de urgenţă mai stabilește şi cerințele pentru dobândirea calității de membru al Consiliului Național al Audiovizualului:
- să fie cetățeni români cu domiciliul în România;
- să dispună de reputație, cunoștințe teoretice și experiență profesională adecvate naturii, extinderii și complexității activității CNA și o vechime de cel puțin cinci ani în domeniul audiovizualului;
- să nu fie soți, rude ori afini până la gradul al treilea inclusiv cu Președintele României, președinții Camerelor Parlamentului sau membrii Guvernului;
- să nu aibă cazier fiscal sau judiciar.