duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 decembrie, 2016

parlamentSenatul și Camera Deputaților s-au reunit marți în prima zi a legislaturii 2016-2020, dintre cei 465 de noi senatori și deputați fiind prezenți la sesiunea inaugurală 382.

Potrivit cutumei, ședințele ambelor camere au fost conduse de decanii de vârstă.

La Senat, acolo unde au lipsit 10 dintre cei 136 de senatori, ședinţa a fost condusă de neurochirurgul Leon Dănăilă, ales pe listele PNL Bucureşti. La Cameră, acolo unde au lipsit 73 dintre cei 329 de deputați, ședința a fost condusă de Miron Ignat, de la minorităţi.


Prima decizie la ambele camere constă în stabilirea comisiilor de validare a mandatelor, comisie care la Senat va avea 15 membri, la Cameră, 30 de membri. Componența politică a comisiilor va respecta proporția de reprezentare a partidelor în Parlament.

Cei 15 membri ai Comisiei de validare a mandatelor de la Senat sunt: PSD — Doina Silistru, Doina Fedorovici, Ioan Deneș, Ion Rotaru, Nicolae Moga, Viorel Arcaș, Nicolae Marin; PNL — Laura Scântei, Daniel Fenechiu, Nicoleta Pauliuc; USR — George Dircă, Radu Mihail; ALDE — Teodor Meleșcanu; UDMR — Karoly Csaszar; PMP — Iustin Talpoș.

Și deputații au aprobat componența comisiei, formată din 30 de membri, dintre care: PSD — 14 reprezentanți, PNL — 6, USR — 3, UDMR, ALDE și PMP câte doi, iar grupul minorităților naționale — un reprezentant.

Comisiile au început deja analiza dosarelor celor aleși iar miercuri, în plen separat, de la ora 9,00, vor fi aprobate rapoartele comisiilor de validare.


La Cameră, potrivit declarațiilor anterioare ale PNL și USR, miza părea să fie validarea, sau invalidarea, mandatului de deputat obținut de Liviu Dragnea. Liberalii au admis însă că nu pot forma o majoritate în comisia de validare care să ducă la invalidarea mandatului lui Liviu Dragnea și au renunțat să mai poarte această bătălie.

De cealaltă parte a ”baricadei”, PSD și ALDE vor încerca să îl impună pe Liviu Dragnea în funcția de președinte al Camerei Deputaților.

După validarea mandatelor, cele 2 camere își vor alege președinții, Călin Popescu Tăriceanu urmând să revină foarte probabil la conducerea Senatului, iar celălalt copreședinte ALDE, Daniel Constantin, urmând să fie cooptat în echipa guvernamentală.

Partidele își vor alege liderii grupurilor parlamentare, la PSD fiind impuși de Liviu Dragnea, provizoriu, Șerban Nicolae, la Senat, și Eugen Nicolicea, fost UNPR, la Cameră.

Prima zi a adus tensiuni la grupul PNL, acolo unde parlamentarii cu state vechi de activitate nu sunt de acord ca ”schimbarea” să fie dusă  mai departe, iar pozițiile de conducere- la grup sau  la nivel de instituție- să fie atribuite figurilor noi intrate în Parlament. ”Veteranii” PNL argumentează că cei aflați la primul mandat nu au experiența necesară să facă față capcanelor întinse de PSD.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: