vineri

25 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2022

Secretarul Apărării, Lloyd Austin (foto), a plasat aproximativ 8.500 de militari americani în stare de alertă intensă pentru a putea fi dislocați în Europa de Est, a anunțat luni Pentagonul. Mișcarea vine în timp ce NATO cântărește o posibilă activare a forței sale de răspuns pentru a contracara o invazie rusă a Ucrainei, despre care Occidentul se teme că este iminentă.

Lloyd Austin „a plasat o serie de unități din SUA în pregătire sporită pentru desfășurare, ceea ce ne mărește disponibilitatea de a furniza forțe dacă NATO ar trebui să activeze Forța de răspuns, sau dacă se dezvoltă alte situații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de Politico.

John Kirby a mai spus că, dacă NATO va activa Forța de răspuns sau în cazul unui „mediu de securitate deteriorat”, SUA sunt în măsură ”să desfășoare rapid ebrigade suplimentare de luptă, logistică, asistență medicală, aviație, informații, supraveghere și recunoaștere, transport și alte capacități suplimentare în Europa.”


Anunțul Pentagonului vine după ce The New York Times a raportat duminică că președintele Joe Biden se gândește să trimită aliaților NATO din țările baltice și din Europa de Est trupe americane adiționale, precum și nave de război și aviație.

NATO a anunțat luni că aliații europeni desfășoară nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est și pun noi forțe în așteptare ca răspuns la acumularea continuă de trupe a Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina.

John Kirby a spus la briefingul că secretarul Austin „va continua să se consulte” cu președintele Biden, iar SUA „vor menține o coordonare strânsă cu aliații și partenerii săi, pe măsură ce revizuim permanent poziția forțelor și luăm decizii cu privire la mișcarea forțelor în și împreună cu Europa”.

Între timp, de la Casa Albă, președintele Biden a discutat despre criza Rusia-Ucraina, prin apel video securizat, cu liderii Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei și Regatului Unit, cu secretarul general al NATO și cu președinții Comisiei Europene și ai UE. La apel a participat și Consiliul UE.


Din cei aproximativ 8.500 de personal din SUA pe care Lloyd Austin i-a plasat în alertă ridicată, „majoritatea” se va alătura la nevoie Forței de răspuns a NATO, a spus John Kirby. Purtătorul de cuvânt nu a oferit o defalcare a numărului de trupe care vor contribui la forța NATO și a celor care vor reprezenta SUA în mod unilateral. „Depinde de nevoile” aliaților Americii, a spus el.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: