vineri

20 mai, 2022

Comisia Europeană – 1,2 mld. euro Ucrainei, ca ajutor de urgență pentru ”nevoile în conflictul cu Rusia”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni că propune o alocare financiară de de urgență, de 1,2 miliarde de euro, pentru Ucraina, cu scopul de a o ajuta să facă nevoilor legate de conflictul în curs cu Rusia.

Este vorba despre un nou ”pachet de ajutoare de urgenţă” – care este necesar să fie validat de către Parlamentul Euroopean (PE) şi statele membre , a anunţat într-o scurtă alocuţiune, la Bruxelles, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

De la începutul conflictului, din 2014, UE şi instituţiile financiare europene au oferit Ucrainei subvenții și credite în valoare totală de 17 miliarde de euro.


Acest nou ajutor – în valoare de 1,2 miliarde de euro – urmează să fie alocat în mai multe etape.

O primă tanşă de 600 de milioane de euro urmează să fie ”vărsată rapid”, a precizat Ursula von der Leyen – cu condiţia ca celelalte instituţii europene să aprobe rapid propunerea Comisiei.

Efortul Bruxellesului, a pecizat ea, înseamnă o ”dublare”  a ajutoarelor bilaterale UE-Ucrina reprezentând subvenţii în acest an. ”Aceste măsuri vor ajuta Ucraina să înfrunte încă de acum nevoile de finanţare din cauza conflictului. La fel ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în acste crcumstanţe dificile”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La aproape opt ani de la anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, denunţată drept ”ilegală” de către UE, conflictul între cele două ţări s-a amplificat.


Moscova dă asigurări că nu intenţionează să intervină în Ucraina, însă susţine revendicări separatiste proruse ale autoproclamatelor republici Lugansk şi Doneţk, în Donbas, şi a comasat peste 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: