sâmbătă

27 aprilie, 2024

18 aprilie, 2023

Biroul Parlamentului European a decis luni interdicția potrivit căreia foștii eurodeputați nu au voie să efectueze activități de lobby timp de șase luni după încheierea mandatului, anunță un comunicat al instituției. După această perioadă, ei trebuie să se înregistreze în registrul de transparență și nu vor beneficia de niciun avantaj comparativ cu ceilalți lobiști.

„În urma aprobării de către liderii grupurilor politice din Parlament a planului de reformă propus de preşedinta (Parlamentului) Roberta Metsola, Biroul a adoptat prima decizie de execuţie revizuind regulile aplicabile foştilor deputaţi la Parlamentul European”, menționează comunicatul.

Decizia va intra în vigoare la 1 mai și modifică regulile actuale, care datează din 1999, privind prerogativele acordate foştilor eurodeputaţi.


Interdicția este una dintre consecințele scandalului de corupţie,cunoscut sub numele de Qatargate, care a izbucnit în decembrie anul trecut şi a zguduit Parlamentul European.

În acest dosar au fost inculpaţi mai mulţi europarlamentari, precum şi fostul eurodeputat italian Antonio Panzeri, devenit şef al unui ONG, care a recunoscut „că a fost unul dintre liderii unei organizaţii criminale (…) în legătură cu Qatarul şi Marocul”, scrie Agerpres.

Perioadă de reflecție

Scandalul a determinat-o pe preşedinta Parlamentului, Roberta Metsola, să anunţe reforme. Prima decizie adoptată luni introduce o „perioadă de reflecţie” de şase luni în care foştilor deputaţi li se interzice să facă lobby în Parlament.

„După această perioadă, dacă foşti eurodeputaţi decid să desfăşoare activităţi de lobby sau de reprezentare la Parlamentul European, trebuie să se înregistreze în registrul de transparenţă. În consecinţă, aceştia nu vor beneficia de drepturile de acces şi de facilităţile care le sunt acordate în calitate de foşti membri”, a subliniat instituţia.


Parlamentul a precizat că în următoarele săptămâni vor fi examinate şi alte măsuri, „cum ar fi participarea reprezentanţilor de interese la evenimente organizate în Parlament” şi că, „în paralel, este în curs punerea în aplicare a unui număr de măsuri care necesită modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: