luni

29 aprilie, 2024

15 martie, 2023

Secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), Luca Visentini, a fost demis sâmbătă din funcție, din cauza implicării sale în scandalul Qatargate, în care au fost puși sub acuzare câțiva europarlamentari care ar fi primit mită pentru a favoriza gazda Cupei Mondiale, Qatar.

Italianul de 54 de ani era suspendat de la conducerea ETUC încă din decembrie 2022, când a fost reținut pentru două zile în această anchetă.

Luca Visentini a fost revocat sâmbătă din funcția de secretar general al CSI în urma rezultatelor unei investigații ce a ajuns la concluzia că „Luca Visentini nu mai are încrederea consiliului general, în calitate de secretar general al CSI”, conform comunicatului ITUC.


Un congres mondial extraordinar va fi organizat cât mai curând posibil pentru a alege un nou secretar general, se arată în comunicat.

”Evenimentele din ultimele câteva luni au adus prejudicii considerabile reputaţiei ITUC. Au fost învăţate lecţii importante (…) Suntem hotărâţi să protejăm ITUC de orice formă de influenţă nejustificată şi chiar de orice suspiciune de influenţă”, a declarat Akiko Gono, preşedintele organizaţiei.

Italianul a fost ales secretar general al ITUC în noiembrie anul trecut, pentru a fi suspendat, din cauza Qatargate, o lună mai târziu, și a fost reținut chiar în prima zi a raidurilor efectuate în acest caz de către poliția belgiană.

Într-o declarație publicată în decembrie, Visentini a spus că a primit o donație, „o sumă mai mică de 50.000 de euro”, de la Fight Impunity, un ONG din Bruxelles fondat de principalul suspect în scandalul de mită, fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri.


Donația a fost acordată pentru rambursarea unei părți din costurile campaniei sale pentru alegerea în funcția de secretar general al ITUC, iar Visentini neagă faptul că suma ar fi avut ca scop influențarea poziției sale legat de Qatar, scrie The Guardian.

ITUC va modifica prevederile referitoare la finanțarea campaniilor pentru alegerea conducerii

ITUC care are 332 de organizații membre în 163 de țări, a declarat că o comisie specială creată pentru a analiza acuzațiile nu a găsit „nicio dovadă că donațiile venite din Qatar sau Maroc ar influența politicile sau programele organizației”.

ITUC a anunţat sâmbătă că ia în considerare adăugarea la statutul său a unor „posibile amendamente privind finanţarea campaniilor electorale pentru alegerile de conducere”.

Trei persoane se află în prezent în arest preventiv în Belgia, în cadrul anchetei deschise de justiţia belgiană cu privire la suspiciunile de interferenţă a Qatarului şi Marocului în luările de poziţie ale Parlamentului European, prin plăţi în numerar prin intermediul Pier Antonio Panzeri.

În timpul unui prim val de arestări şi percheziţii efectuate pe 9 decembrie la Bruxelles, anchetatorii au confiscat 1,5 milioane de euro în numerar aflaţi în genţi sau valize.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: