miercuri

1 mai, 2024

19 octombrie, 2021

675.200 de angajați din sectoarele  IT, construcții și cercetare beneficiază actual de scutire la plată a impozitului  pe venit.

Conform datelor de la nivelul lunii august 2021, comunicate de Ministerul Finanțelor ,cei mai mulți beneficiari sunt în construcții – 570.000, 97.000 de angajaţi beneficiari sunt în IT, iar 8.200 de beneficiary ai acestei scutiri  lucrează în cercetare.

Pe un an întreg, valoarea acestor facilități fiscale este de 600 de milioane de euro, potrivit datelor MF, citate de Ziarul Financiar. 


Reamintim că, în septembrie 2021, ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat că avea de gând eliminarea acestor scutiri de impozit pentru aceste categorii de salariați.

„Așa cum spunea și premierul, nu ne dorim creșterea de taxe sau introducerea de noi taxe, dar există o discuție legată de excepții la plata impozitului pe salarii sau pe venit și excepții la plata contribuțiilor.

Sunt mai multe categorii, toate excepțiile la momentul de față de la plata impozitului pe salariu, pe venit și excepțiile legate de contribuții, plus excepții legate de impozite și taxe locale sunt undeva la 3% din PIB. Este o sumă foarte mare”, a spus Dan Vîlceanu.

Actualul guvern interimar nu poate să schimbe nimic în privința taxelor și impozitelor. Totuși, trebuie precizat că anumite măsuri de eliminare treptată a unor facilități fiscale sunt prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență al României.


Prin acest plan, România ar urma să primească de la Comisia Europeană, 29,2 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile și credite cu dobânzi mici, pe termen lung.

„Prin această reformă, legislaţia fiscală românească este supusă unei analize amănunţite, cu asistenţa tehnică furnizată de o instituție independentă în special în domeniul impozitelor şi contribuţiilor sociale datorate pe veniturile obţinute de persoane fizice, al impozitului pe profit (inclusiv în ceea ce privește regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări), al impozitului pe proprietate (care sunt impozite locale) și al impozitelor verzi.

Această analiză sistematică este urmată de punerea în aplicare a recomandărilor care se impun în urma sa, astfel încât sistemul fiscal să promoveze mai bine creșterea economică durabilă” – se arată în Anexa la Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României.

Firmele IT reunite în Asociația patronală a industriei de software și servicii (ANIS) se arată destul de liniștite în privința facilităților fiscale pentru angajații lor.

„La nivelul Guvernului avem confirmarea că nu se dorește o schimbare bruscă și nu se dorește o schimbare fără consultări. Discuțiile au apărut în contextul unei analize mai ample, pe multiple sectoare. Guvernul este conștient de importanța acestei măsuri pentru sectorul IT&C” – a transmis ANIS.

Scutirea de impozitul de 10% pe veniturile salariale ale angajaților din sectorul IT este o facilitate fiscală introdusă încă din anul 2001, de guvernul Năstase.

Facilitățile fiscale pentru angajații din construcții au fost introduse de guvernarea Dăncilă prin OUG 114/2018, pe perioada2019-2028. Astfel, angajații de la firmele încadrate în anumite domenii de construcții pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contribuției la sănătate (CASS), de 10% și de scăderea contribuției la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%.

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: