luni

29 aprilie, 2024

5 octombrie, 2023

România va construi 565 de centre de colectare cu aport voluntar, pentru deșeuri voluminoase sau deșeuri din construcții, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Digi24.

Un număr de 256 de astfel de centre fi realizate în 2024, iar restul vor fi gata până la finalul lui 2026, urmând ca fiecare comună să aibă un astfel de centru, iar în orașele mari să fie amplasate câte două..

„Există astfel de locuri (în care cetățenii care vor să ducă gunoaie voluminoase o pot face – n.red.). Sunt localități în România care au deja finanțate astfel de centre de colectare cu aport voluntar pentru toate acele fracții, care nu sunt, de regulă, acoperite de salubrist. Fie că discutăm despre deșeuri voluminoase, deșeuri din construcții. Prin PNRR, din cele 1.2 miliarde de euro ce urmează să le investim, finanțăm și astfel de centre de colectare cu aport voluntar. Vor fi, în România, 565 de centre. Aproape fiecare comună din România va avea un astfel de centru. În acest moment, licitația este trimisă la SEAP și la anul vom avea 256 din cele 565, la fel cum există 15 aglomerări urbane mari, Bucureștiul va avea Aceste centre de colectare cu aport voluntar sunt construcții în toată regula, sunt suprafețe mari, ele vor fi gata, jumătate dintre ele la anul. Acesta este termenul asumat prin PNRR și restul până la finele anului 2026, când vom termina ultima investiție din PNRR”, a dat asigurări Fechet.

Deșeurile din construcții ar trebui colectate pe șantier


Cantitățile de deșeuri din construcții sunt enorme, conform CEO-ului RER Group, Radu Merica, în opinia căruia colectarea ar trebui să se facă pe șantiere:

„Cantitățile astea provin din desființări, demolări, de la persoane fizice, persoane juridice. Există o obligație la nivelul UE să se recicleze până la 70%. Începutul, după mine, ar fi să colectăm separat, la locul unde apar aceste deșeuri, pe șantierele mari, la edificări de construcții noi. Ar însemna să fie câteva containerele în care să se colecteze separat rigipsul sau vata minerală, care sunt niște deșeuri destul de complicate și care trebuie aduse într-o stare pură, înapoi, la reciclat, dacă vor să fie reciclate. Sunt multe țevi de plastic, de metal. Toate astea, pe șantierele UE se colectează separat și fiecare muncitor care intră în contact cu asemenea materiale este obligat să depună într-un loc anume toate resturile”.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: