vineri

23 februarie, 2024

17 septembrie, 2022

55 de judecători și procurori s-au oferit voluntari ca să fie deținuți într-o închisoare, pentru a vedea cum se trăiește în condițiile de privare de libertate, din Belgia, fără să beneficieze de nici un tratament preferențial, a anunțat ministrul belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne, citat de AFP și Agerpres.

Închisoarea din Haren este o instituţie penitenciară nouă, cu o capacitate de 1190 de locuri și se va deschide oficial în 30 septembrie, a declarat o purtătoare de cuvânt al administraţiei penitenciarelor din Belgia.

Cei 55 vor fi trataţi ca deţinuţi obişnuiţi. Vor primi aceleaşi mese şi vor participa la aceleaşi activităţi obligatorii; printre altele, vor face de serviciu la bucătările şi la spălătorie. Stingerea va fi la orele 22, a precizat ministrul belgian.


Sunt judecători în instanţe penale, judecători de instrucţie, procurori. (…) Va trebui să respecte ordinele şi instrucţiunile personalului penitenciar. Obiectivul este de a face detenţia cât mai realistă posibil, arată comunicatul Ministerului Justiției, preluat de AFP.

Ca să dea pedepse „în deplină cunoştinţă de cauză”

„Magistraţii ştiu, evident, cum merg lucrurile într-o închisoare, dar experimentarea directă le dă o ocazie unică, ceea ce le va putea fi de folos la pronunţarea unor pedepse în deplină cunoştinţă de cauză”, a arătat Vincent Van Quickenborne prin comunicat.

Totodată, personalul penitenciar se va pregăti pentru deschiderea închisorii de tip nou, cu celule mici, în care se va dezvolta „o abordare modernă”, a declarat ministrul flamand, membru al partidului liberal Open VLD.

Spre deosebire de deţinuţii reali, magistraţii vor putea pune capăt experienţei în închisoare în orice moment, dacă nu pot suporta condiţiile de detenţie, sau din orice alt motiv.


„Această imersiune le oferă magistraţilor care condamnă persoane la închisoare ocazia de a experimenta ce înseamnă privarea de libertate”, a explicat Rudy Van de Voorde, director general al penitenciarelor belgiene, citat în acelaşi comunicat. 

Experimentul a început sâmbătă dimineața și va dura până duminică după amiază.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: