joi

25 aprilie, 2024

elevi clasa educatie scoala

29 octombrie, 2023

Numărul elevilor care beneficiază de bursă de merit este de aproximativ 500.000, conform centralizării situațiilor trimise la Ministerul Educației de inspectoratele școlare.  

Comunicatul MEN nu conține și informații privind mediile, pe tranșe, pentru care se acordă aceste burse.

Justificarea MEN vine după apariția unor situații controversate, cu burse de merit acordate elevilor cu medii sub 5, după ce Legea învățământului preuniversitar a instituit că 30% din elevii unei clase primesc burse de merit, în condițiile în care în România există, de exemplu, licee unde niciun adolescent nu reușește să promoveze.


Ministerul precizează într-un comunicat că performanța școlară este recompensată prin acordarea burselor de excelență olimpică I și II, sugerând că bursele de merit nu recompensează rezultatele școlare, în pofida faptului că numele lor arată clar destinația pe care ar trebui să o aibă bursele de merit.

(Citește și: „Amploarea dezastrului: Burse de merit acordate elevilor cu medii între 2 și 5: fac parte din cei mai buni 30% din școală„)

Comunicatul MEN nu conține și informații privind mediile, pe tranșe, pentru care se acordă aceste burse.

Numărul burselor, pe categorii, ce vor fi acordate pentru luna octombrie:

  • Bursa de excelență olimpică I: 170 de beneficiari
  • Bursa de excelență olimpică II: 2.750 de beneficiari
  • Bursa de merit: 459.883 de beneficiari
  • Bursa socială: 736.635 de beneficiari
  • Bursa tehnologică: 82.512 beneficiari
  • Bursa pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore: 731 de beneficiare.

Ministerul Educației susține că performanța școlară este recompensată doar prin acordarea burselor de excelență olimpică I și II, nu prin bursele de merit:


„Bursa de merit înlocuiește bursa de merit și bursa de studiu, așa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 și se acordă mai multor categorii de beneficiari, așa cum sunt prevăzuți în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor școlare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care benecifiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, în medii de învățare diferite”, se mai specifică în comunicatul MEN.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: