duminică

28 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2023

Doar aproximativ 5% dintre părinţi îşi înscriu copiii la cursurile de educaţie pentru sănătate, cu precizarea că sunt foarte puține școli care au introdus astfel de cursuri, conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

„Acest program l-am lansat personal, în 2002, se numea Educaţie pentru sănătate în şcoala românească. El a fost făcut în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite şi urma ca în anii următori (…) el să devină, dintr-o disciplină curriculară opţională, o disciplină permanentă. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa. Circa 5% dintre părinţi îşi înscriu copiii la aceste cursuri de educaţie pentru sănătate. Sunt şi puţine şcolile care o fac, insuficiente”, a declarat ministrul Rafila, miercuri, la TVR Info.

Ministrul a avut discuţii cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, dar şi cu reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii, pentru a demara un proces de instruire a profesorilor care să poată preda această disciplină.


Alexandru Rafila a explicat că educaţia pentru sănătate ar trebui să îi înveţe pe copii, printre altele, noţiuni de igienă, deprinderi nutriţionale, dar şi mijloace de a lupta împotriva adicţiilor și educație sexuală.

„Discutăm despre deprinderile igienice, deprinderile nutriţionale, cum trebuie să te mişti, cât trebuie să te mişti, cum să lupţi împotriva adicţiei şi consumului de droguri (…), cum să nu ajungi în situaţia încât să apară sarcini la o vârstă nefirească pentru o fată”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.

Există acceptul BOR

În urmă cu un an, ministrul Alexandru Rafila a semnat un parteneriat şi cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a obţine colaborarea şi sprijinul acestei instituţii astfel încât educaţia pentru sănătate „să se poată face cu adevărat în şcoli şi să fie îmbrăţişată, şi nu evitată, de către părinţi”.

România, țara cu cele mai multe mame minore

România este, de mai mulți ani, țara din UE cu cele mai multe mame minore. În 2022, 687 de de fete sub 15 ani au devenit mame, conform INS.


Diferența dintre România și celelalte state membre este atât de mare, încât una din patru mame minore (sub 18 ani) din UE este româncă.

Raportul crește pe măsură ce vârsta scade, astfel încât una din două mame sub 15 ani din UE este româncă. n cazul mamelor sub 15 ani, una din două astfel de mame din UE este româncă.

Conform organizaţiei Salvaţi Copiii:

  • 32% din mamele minore au fost născute tot de mame minore
  • 8 din 10 mame sau fete însărcinate care au sub 18 ani nu mai merg la şcoală.

Cei mai mulți părinți vor educație sexuală, o parte condiționează cursurile de subiectele discutate și profesorii care le predau

80% din părinţi afirmă că sunt de acord cu introducerea educaţiei sexuale în şcoli, conform unui sondaj realizat de Asociația Sexul și Barza. Alţi 17% din părinţi spun că nu sunt siguri, decizia lor fiind influenţată de ce se va preda în şcoli, iar 3% se opun în mod categoric.

Motivele pentru care părinţii susţin educația sexuală în școli:

  • 87% din respondenţi spun că educaţia sexuală este importantă pentru a preveni abuzurile sexualei
  • 79% din respondenţi invocă prevenirea sarcinilor la minore
  • 77% – prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală.

Din cei 20% de părinţi care spun că acordul lor pentru educaţia sexuală în şcoli depinde de ce se predă de către profesor sau că „nu sunt de acord”:

  • peste jumătate sunt ezitanţi pentru că n-au încredere în pregătirea cadrelor didactice
  • 10% se tem că aceste cursuri îi vor îndepărta pe copii de valorile morale/religioase ale familiei
  • 10% se tem că aceste cursuri ar putea avea ca efect începerea vieții sexuale mai devreme.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: