23 iunie, 2021

florin citu premierPremierul Florin Cîțu tranșează problema introducerii educației sexuale în școli: ora va fi obligatorie, pe modelul opt out (părinții își pot retrage copiii, cum se întâmplă la cursurile de religie), începând cu anul școlar 2021 – 2022.

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu (…) și am luat decizia ca de anul viitor să introducă o clasă obligatorie care se va numi Educație pentru viață, iar curricula va ține de Ministerul Educației. Părinții care vor dori să își retragă copiii de la această clasă o vor putea face. Decizia este luată, de anul viitor va fi introdusă Educația pentru viață”, a declarat Florin Cîțu marți seara, într-un interviu acordat TVR.

Decizia sa a fost anunțată marți seara, la câteva ore după ce în Senat a fost respinsă cererea de reexaminare prin care președintele Klaus Iohannis solicita instituirea acestei obligativități.


Premierul, senator, a votat pentru respingerea cererii de reexaminare, conform bazei de date a Senatului.

Educația sexuală, modul în Educația pentru viață

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că educația sexuală va face parte din disciplina obligatorie numită Educație pentru viață, care va cuprinde mai multe module ce încep din clasa a V-a și vor fi adaptate vârstei:

  • Educaţie civică
  • Educaţie sanitară
  • Educaţie sexuală
  • Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă
  • Educaţie pentru prim-ajutor
  • Educaţie juridică
  • Educaţie financiară
  • Educaţie rutieră
  • Educaţie civică.

Pentru retragerea copiilor de la cursurile de educație sexuală, părinții trebuie să opteze în scrie pentru acest lucru.

„În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societăţii actuale şi, în special, necesităţilor elevilor, evitând supraîncărcarea programei şcolare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinţilor care optează expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la ‘Educaţie pentru viaţă’, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obţinute pentru n-1 module”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Senatul a respins solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului ce prevede educația sanitară


Decizia premierului a fost luată după ce senatorii au respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la ore de acordul scris al părinților. Legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, susținea președintele în cererea de reexaminare.

Președintele acuza, de asemenea, că există mai multe formulări imprecise ce pot crea confuzie, de exemplu mențiunea „cel puțin o dată pe semestru” spunând că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață.

Anterior cererii de reexaminare, președintele contestatese legea la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au declarat-o constituțională.

În urmă cu două săptămâni, senatorii au decis în comisiile de specialitate că educația sexuală în școli rămâne în varianta inițială: Se va numi educație sanitară și copiii vor participa la ore numai cu acordul părinților.

Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva modificărilor cerute de președintele Iohannis și în favoarea proiectului așa cum a mers el la promulgare anul trecut. Cei de la USR PLUS au depus unele amendamente, însă toate au picat, astfel încât cei 24 de denatori ai lor s-au abținut de la vot.

Patriarhia: Aceste ore sunt un atentat asupra inocenței copiilor

Patriarhia Română se opune introducerii în școală a orelor de educație sexuală și susține că un astfel de demers reprezintă „un atentat asupra inocenței copiilor, care îi poate marca pe viață”.

BOR a transmis marți un comunicat în care susține că statul nu poate impune un model ideologic în educația copiilor, peste acordul părinților, și că este o manipulare legarea statisticilor privind numărul mare de mame minore din România și lipsa acestei educații.

Educația sexuală în școlile din Europa

Educația sexuală este predată ca materie obligatorie în majoritatea sistemelor de învățământ din Europa, conform unor rapoarte pe acest subiect comandate de Parlamentul European și Comisia Europeană.

Educația sexuală le oferă copiilor, adolescenților și tinerilor adulți informații despre sexualitate și posibilele ei consecințe negative, se precizează îbn aceste documente.

Cele mai bune practici în educația sexuală includ intervenția profesioniștilor instruiți și deschiși pe o abordare holistică, cu informații complete, oneste și variate, incluzând noțiuni fiziologice și aspectele relaționale ale sexualității, nu trebuie să trateze doar aspectele fizice, fiziologice și biologice ale reproducerii, dar și aspecte etice, morale și emoționale.

În Polonia, educația sexuală a fost introdusă în programa școlară în 1966, dar a fost transformată în lecții despre „viața de familie” (după venirea conservatorilor la putere), iar anul trecut un proiect de lege  îi declara pe profesorii de educație sexuală drept „pedofili”.

Tipul de informații și mesaje furnizate pe acest subiect variază de la un stat membru la altul. De exemplu, scrie Digi24, în timp ce educația sexuală a Slovaciei deseori pune accent pe căsătoria tradițională și valorile familiei (în măsura în care curriculum-ul de educație sexuală este intitulat „Educație pentru căsătorie și parteneriat”, Danemarca are o abordare mai largă, mai discursivă și incluzivă care include explorarea diferitelor tipuri de relații.

Unele state membre se concentrează pe probleme de roluri și stereotipuri de gen, pe consimțământul reciproc, pe învățarea despre problemele LGBTQI și abordarea problemei reflectării sexualității în mediul online. Toate acestea sunt, de asemenea, subiecte incluse în recomandările OMS și UNESCO.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: