28 noiembrie, 2023

În România s-au investit 400 de milioane de euro în proiecte de digitalizare și management medical smart, fonduri PNRR accesate în ultimul an, a declarat secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete.

”Sistemul de sănătate din România face un veritabil salt în timp, de la a funcţiona exclusiv pe hârtie, la digitalizare şi management medical smart. Numai în ultimele 12 luni am primit o infuzie de aproximativ 400 de milioane de euro, din PNRR, pentru proiecte de digitalizare. Sunt proiecte concrete care funcţionează şi îşi produc efectele”, a declarat marți Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, responsabil cu implementarea PNNR în Sănătate, în cadrul celei de-a 25-a întâlniri a eHealth Network Grup organizat de Comisia Europeană la Brussels.

Dezvoltarea infrastructurii digitale la nivelul spitalelor, prescripţia digitală şi dosarul electronic al pacientului se află printre priorităţile majore prezentate și discutate la meeting-ul eHealth.

Sisteme digitale comune în UE pentru diminuarea erorilor medicale


Secretarul de stat Rogobete a votat din partea României pentru adoptarea ghidurilor de finanţare în statele membre pentru realizarea de sisteme digitale comune. Acestea ar include rezultatele de laborator, investigaţiile imagistice şi fişele de externare.

„Realizarea unor sisteme digitale integrate şi interoperabile este în sprijinul pacienţilor din România. Câştigăm timp, reducem erorile şi suntem interconectaţi într-o reţea europeană de sănătate. Am prezentat în cadrul şedinţei eHealth organizată de Comisia Europeană necesitatea unui organism de coordonare şi integrare a datelor din sănătate” a subliniat Alexandru Rogobete.

Ministerul Sănătăţii urmează să finalizeze proiectul “Sistem Informatic pentru Evidenţa Clinică a secţiilor A.T.I. (S.I.E.C.-A.T.I.)“, cu o valoare de 134.498.076,93 lei finanţare externă nerambursabilă din fondul european de dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. În program sunt integrate 18 spitale. Proiectul urmăreşte crearea unui centru operativ al situaţiilor de urgenţă. Inclusiv acest sistem va fi interconectat atât cu sistemele existente cât şi cu viitoarele sisteme implementate în sănătate.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: