marți

26 martie, 2024

12 octombrie, 2022

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la ferma Smithfield de la Parţa, astfel că 39.000 de animale vor fi incinerate, a anunțat, miercuri, prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu, în urma unei comisii la care au participat și reprezentanții ANSVSA de la București.

„Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa. Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor se va face în condiţii de siguranţă”, a declarat prefectul juțului Timiș.

Carantină instituită pe o raza de 10 km

Potrivit prefectului Ritivoiu, Poliția a început deja să organizeze filtre pe o distantață de 3 km în jurul fermei, iar pe o rază de 10 kilomteri este interzisă circulația porcilor, pentru a nu fi răspândit virusul.


„În cadrul ședinței de astăzi a fost stabilită și o comisie care va evalua pagubele, și dacă se constată că nu au fost încălcate normele de biosecuritate de compania Smithfield există șanse foarte serioase de a primi despăgubiri”, a explicat prefectul județului.

Smithfield este cel mai mare crescător de porci din România având 48 de ferme, doar în județul Timiș având efective care se ridică la 500.000 de porci.

„Smithfield mai are două ferme cu zece de mii de porci în apropiere de Parța, una la circa 3 kilometri, iar cealaltă la vreo 7 kilometri. Dacă virsul nu va fi ținut sub control și scapă, pierderile vor fi covârșitoare”, a mai spus Mihai Ritivoiu.

Pesta porcină ar putea scumpi carnea

La începutul acestui an, ANSVSA anunța că în România sunt 135 de focare de pestă porcină africană.


În primele opt luni ale acestui an, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, numărul de cazuri numărate de Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE ) fiind de 71.000.

Virusul circulă mai ales în partea de est a continentului, în România, care totalizează 197 de focare, în Republica Moldova şi în vestul Rusiei.

În urmă cu o lună, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, declara că preţul cărnii de porc s-ar putea dubla în următoarea perioadă, una dintre cauze fiind pesta porcină africană.

Dimitrie Muscă arăta atunci că autorităţile nu au luat măsuri suficiente pentru a se combate pesta, iar porcii mistreţi sunt în continuare principalul vector de răspândire a bolii.

Potrivit lui Dimitrie Muscă pesta porcină africană a redus efectivele de porci din România, astfel că „la ora actuală se importă circa 85% din carnea de porc consumată în România.

În 2021, peste 20.000 de porci dintr-o fermă a CAI Curtici în care a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane au fost ucişi preventiv de autorităţi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: