vineri

19 aprilie, 2024

29 octombrie, 2019

Decizia de extindere a județelor din România în care este restricționat comerțul cu carne de porc, din cauza epidemiei de pestă porcină africană, a fost publicată marți în Monitorul Oficial al UE. Celor 25 de județe din România deja existente pe listă, Comisia a adăugat, la finalul săptămânii trecute, încă patru – Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ.

Restricțiile vor fi ridicate doar după ce focarele de pestă porcină vor fi eradicate și animalele de probă introduse ulterior nu vor fi afectate.


Conform Deciziei (UE) 2014/709, clasificarea zonele afectate de pesta porcină africană (PPA) se face astfel:

  • partea I – riscul se datorează unei anumite proximități față de populația de porci sălbatici infectată (în această situație Cluj, Harghita, Suceava și Mureș, alături de zone din Belgia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia).
  • partea II – boala afectează numai populația de porci sălbatici (o serie de localități din Maramureș, precum și județul Bistrița Năsăud)
  • părțile III – boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici, iar situația este în schimbare, având o evoluție incertă. (zona municipiului București, alături de Constanța, Satu Mare, Tulcea, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea, Mehedinți, Gorj, Argeș, Olt, Dolj, Arad, Timiș, Covasna, Brașov, Botoșani, Vâlcea, Iași, Hunedoara, Alba, Sibiu, Caraș -Severin, Neamț, Teleorman, precum și o parte a județului Maramureș)
  • părțile IV – situația epidemiologică a fost stabilizată și boala a devenit endemică

Comisia a constatat că situaţia „continuă să se deterioreze” în România

Comisia a constatat recent că situaţia „continuă să se deterioreze” în țara noastră:

În urma unei serii de focare semnalate în România anul acesta (deja peste 1.500), situația pestei porcine din România este considerată ca fiind foarte îngrijorătoare și, mai mult decât atât, continuă să se deterioreze. De aceea se impune o extindere adecvată a zonelor restricționate din România.

În zonele demarcate/restricționate se aplică măsurile de combatere şi prevenţie a extinderii bolii si de asemenea din aceste zone sunt interzise comerțul cu porci și carne de porc.

Bucureștiul, incapabil să controleze epidemia


Țara noastră nu reușește să controleze epidemia, dovadă și ritmul unic în care apar noi focare – între 17 și 23 octombrie, au izbucnit în gospodăriile și fermele din Europa 17 noi focare de pestă porcină africană (PPA), din care 14 în România, două în Ucraina și unul în Bulgaria.

De altfel, ultimele date ale autorităților europene de profil arată că 89,6% din totalul focarelor de pestă porcină izbucnite anul acesta în Europa (adică inclusiv Ucraina, Serbia etc.) sunt în România.

Din totalul de 1.692 focare de PPA apărute în 2019, 1.516 au fost în România, singura țară din regiune Europa care a depășit nu doar pragul de o sută de cazuri, ci și pe cel de 1.000.

La distanță mare, pe locul doi se află Polonia, cu 48 de focare, urmată de Bulgaria, cu 40 de cazuri.

Ministrul demis al Agriculturii nu recunoaște gravitatea situației

Ministrul demis al Agriculturii Petre Daea a negat, într-o intervenție telefonică la o televiziune, interdicțiile din comerțul cu carne de porc discutate de Comisia Europeană.

„Situația nu este așa. Este adevărat că prezența acestui virus creează foarte multe probleme, motiv pentru care am elaborat și am pus în discuție publică un ordin pentru a stabili dimensiunile exploatațiilor, în așa fel încât să intrăm într-o rânduială, pentru a putea fi în ordine”, a spus Petre Daea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: