1 noiembrie, 2021

Pesta porcină a făcut ravagii în fermele din România, care asigură acum cel mult o treime din consum, scrie Hotnews.

Doar în ultima săptămână au fost depistate încă 30 de focare, numărul acestora ridicându-se la 585. Cele mai multe focare sunt în județul Ialomița.

În localitatea Verguleasa, din județul Olt, au fost sacrificați zeci de de porci în ultimele zile. Oamenii își omoară animalele de teama pestei porcine.


Valentin Piciu, primarul comunei Verguleasa: „Porcii din gospodăriile afectate au fost eutanasiați și îngropați în condițiile legale. Mulți au sacrificat animalele de frică să rămână fără ele. Au făcut, să zicem, Crăciunul mai înainte”.

Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: Suntem într-o perfectă catastrofă, pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, care durează de patru ani, n-am avut sprijin de la autorități. Doar anul asta, peste jumătate de milioane de porci au fost omorâți și îngropați, peste 40.000 de scroafe au fost ucise.

În ultimele două luni, în județul Olt au fost sacrificați 100.000 de porci din fermele afectate de pesta porcină.

În intervalul 22.10.2021 – 28.10.2021 au fost înregistrate 30 de focare noi de pestă porcină africană:

  • Județul Alba – 2 focare;
  • Județul Bihor – 3 focare;
  • Județul Botoșani – 1 focar;
  • Județul Buzău – 3 focare;
  • Județul Călărași – 1 focar;
  • Județul Dolj – 1 focar;
  • Județul Gorj – 1 focar;
  • Județul Ialomița – 9 focar;
  • Județul Iași – 3 focare;
  • Județul Mureș – 1 focar;
  • Județul Prahova – 1 focar;
  • Județul Sălaj – 1 focar;
  • Județul Satu Mare – 1 focar;
  • Județul Teleorman – 2 focare;

Printre cauzele care duc la apariţia unor  focare noi de pestă porcină sunt nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate,  intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora și sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar.

Atenție, virusul PPA (pestă porcină africană) supraviețuiește în carnea congelată mai bine de doi ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: