O reuniune la vârf între liderii a nouă ţări din Europa Centrală şi de Est membre NATO urmează să aibă loc pe 4 noiembrie la Bucureşti, în vederea examinării provocărilor de ultimă oră la adresa securităţii în estul şi sudul Alianţei Nord-Atlantice.
Alături de adjunctul secretarului general al NATO Alexander Vershbow, summitul va fi coprezidat de către preşedintele român Klaus Iohannis şi preşedintele polonez Andrzej Duda.
Summitul va constitui o ocazie pentru participanţi să „lanseze un mesaj comun, subliniind importanţa unei adaptări strategice a Alianţei la condiţiile actuale de securitate” din regiune, a declarat preşedintele român, citat de site-ul Atlasinfo.fr, adăugând că ţările reprezentate îşi vor reitera hotărârea de a-şi intensifica eforturile în vederea consolidării frontierei de est a NATO şi Uniunii Europene (UE).
De la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei şi anexarea de către Rusia a Crimeei, în martie 2014, ţările din regiune sunt îngrijorate cu privire la următoarea iniţiativă a Moscovei, mai ales în contextul în care armata rusă şi-a multiplicat manevrele militare în regiune.
(Citiți și: ”NATO discută suplimentarea trupelor de la frontiera cu Rusia. Controverse cu Moscova şi în interiorul Alianţei ”)
Ţările membre NATO discută despre o creştere a numărului de militari staţionaţi de-a lungul frontierei cu Rusia şi despre plasarea lor sub comanda oficială a Alianţei.
Potrivit ediţiei de miercuri a WSJ, un plan prevede plasarea de batalioane în Polonia şi cele trei state baltice – Estonia, Letonia şi Lituania -, iar altul prevede un singur batalion NATO în regiune.
În afară de şefii de stat ai României şi Poloniei, la summit vor lua parte preşedinţii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei şi Slovaciei.