miercuri

24 aprilie, 2024

7 februarie, 2013

România trebuie să primească alocări substanțiale de fonduri structurale și de coeziune în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene, însă țara trebuie să își dezvolte capacitatea de a cehltui acești bani, a declarat, joi, ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris.

El a avansat ca soluție pentru absorbția fondurilor structurale cooptarea mediului privat, de către Guvern, în procesul de cheltuire a banilor europeni.

Diplomatul a participat la Romanian Business Leaders Summit, unde a expus trei măsuri pe care România ar trebui să le ia pentru a-și crește competitivitatea:

  • Buna guvernare trebuie să îneceapă cu întreprinderile de stat. Nu cred că România, dacă vrea să devină competitivă, își poate permite să nu aibă companii de stat care să aducă profit în economie. Și cred că reformele începute prin aducetrea de manageri privați la companiile de stat și aducerea de investiții și fonduri către companiile de stat sunt fundamentale pentru economia României.
  • Premierul nostru și ministrul de Externe vor fi astăzi la Bruxelles pentru a dezbate bugetul Uniunii Europene. Este un punct în care am ajuns la un acord și acela este că, dacă vrem ca viitorul buget să fie eficient, atunci fondurile structurale și de coeziune trebuie să meargă la țările care au nevoie de ele cel mai mult și acelea sunt state ca Polonia și Români, nu Marea Britanie sau Finlanda. Dar trebuie să ne asigurăm că, dacă România primește alocările, țara poate să cheltuiască fondurile europene. Viziunea mea este că este foarte important ca România să-și dezvolte capacitatea în propriul guvern dar are nevoie de capacitate acum pentru a cheltui banii aceștia în următorii 3, 4, 5 ani. Cred că are nevoie să cumpere această capacitate din sectorul privat. Sectorul privat trebuie să suplimenteze capacitatea Guvernului prin introducerea de management corespunzător în cheltuirea de bani europeni.
  • În al treilea rând, este nevoie de dialog între liderii români din bussiness și politicienii români.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: