vineri

26 aprilie, 2024

28 februarie, 2022

Uniunea Europeană se pregăteşte să le acorde refugiaților ucraineni drept de şedere şi de muncă pentru o perioadă de până la trei ani, au anunțat luni oficiali europeni.

Directiva UE privind protecţia temporară, elaborată după războaiele din Balcani din anii ’90, nu a fost utilizată niciodată până acum

Ea oferă acelaşi nivel de protecţie, pentru o perioadă de la 1 la 3 ani, în toate statele UE, inclusiv un permis de şedere, acces la locuri de muncă, beneficii sociale şi tratament medical.


Aproximativ 300.000 de refugiaţi ucraineni au intrat în UE în cele patru zile de război, iar noi estimări merg mult peste cele patru milioane prognozate inițial.

Patru state membre – Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – au frontieră terestră cu Ucraina și au fost deja asaltate de fluxuri masive de refugiați ce fug de război.

”Este datoria noastră să îi preluăm pe cei care fug de război”, a declarat luni ministrul de interne francez Gerald Darmanin, pentru postul France 2 TV, preluat de Agerpres.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că majoritatea miniştrilor au susţinut duminică această propunere, deşi au fost câţiva participanţi care au pus sub semnul întrebării oportunitatea ei.


Chestiunea priveşte întreaga Uniune Europeană, a subliniat Johansson.

”Vedem deja mulţi ucraineni care părăsesc ţara de primă intrare şi merg în alte state membre, în special în cele care au deja o mare populaţie ucraineană. Polonia este una dintre acestea, dar mai sunt Italia, Portugalia, Spania, Germania şi Republica Cehă”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

”Toate ţările membre UE sunt pregătite să primească refugiaţi din Ucraina”, a menţionat la rândul său ministrul de interne german Nancy Faeser.

Citând surse ONU, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a subliniat că este de aşteptat ca patru milioane de ucraineni să-şi părăsească ţara ca refugiaţi. Majoritatea acestor sunt femei şi copii, în condiţiile în care bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 ani şi 60 de ani sunt obligaţi să rămână în ţară, în virtutea stării de urgenţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: