luni

28 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 februarie, 2019

Un grup de 25 de ONG-uri acuză statul român de complicitate la traficul de persoane și solicită Comisiei Europene ”să facă România responsabilă pentru obligațiile care îi revin în temeiul convențiilor internaționale împotriva crimei organizate și a traficului de persoane”.

Plângerea este formulată după ce, pe 12 februarie 2019, după aproximativ 9 ani de judecată, Tribunalul din Harghita a achitat 26 de persoane acuzate că au condus o rețea de trafic cu minori.

În acest dosar, 1.087 de copii au fost identificați ca fiind exploatați în afara României. Activiștii subliniază, în acest context: ”Criminalitatea organizată câștigă intrucât sistemul de justiție din România permite ca o rețea de traficanți de persoane să scape”.


ONG-urile, care luptă împotriva corupției și crimei organizate, subliniază că rețeaua a fost etichetată de Europol ca „unul dintre cele mai mari inele de trafic de persoane din Europa”, iar România a achitat membrii reței.

Astfel, într-o petiție transmisă Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului Europei, OSCE și altor organisme internaționale, ONG-urile îndeamnă Comisia Europeană să facă România responsabiliă pentru obligațiile care îi revin în temeiul Acordului de aderare la UE.

Printre altele, acest acord prevede ”elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii multianuale coerente împotriva criminalității, inclusiv măsuri concrete de reducere a statutului de țară de origine, tranzit și destinație pentru victimele traficului de persoane și furnizara anuală de statistici fiabile cu privire la modul în care este controlat acest fenomen criminal.”

În textul sesizării, publicat de HotNews, se arată:


Situația actuală a traficului de persoane și a crimei organizate în România amenință cetățenii și drepturile fundamentale ale acestora. Zeci de mii de români sunt torturați și exploatați în întreaga lume cu complicitatea autorităților române. Sistemul de justiție penală înființat pentru a lupta împotriva rețelelor transnaționale de crimă organizată pare să fie pe punctul de a se prăbuși în România.

În data de 12 februarie 2019 – după aproximativ 9 ani de judecată, cu 53 de ședințe de judecată în care nu a fost audiată niciuna dintre părțile implicate în proces, deoarece instanța a amânat 52 dintre ele și într-una decis să modifice măsurile dispuse împotriva infractorilor de la arest la control judiciar pentru doar 60 de zile – instanța a decis să achite cei 26 de infractori (care au condus rețeaua) care au fost urmăriți penal în România și să ridice măsura sechestrului asiguratoriu aplicabil bunurilor lor. Procurorul poate ataca hotărârea judecătorească în termen de 10 zile (înainte de 22 februarie 2019).

Acest caz a fost primul caz ce a implicat o echipă comună de anchetă UE privind traficul de persoane împotriva uneia dintre cele mai violente rețele criminale europene care a acționat în multe țări ale UE, și etichetată de Europol drept „unul dintre cele mai mari inele de trafic de persoane din Europa”. Acesta echipa a fost finanțată de Comisia Europeană și guvernele naționale cu multe milioane de euro. Ancheta a condus la o modificare a legislației UE și la adoptarea Directivei 36/2011. În cadrul anchetei transnaționale, 1087 de copii au fost identificați ca fiind exploatați în afara României. Autoritățile britanice au estimat că pentru fiecare copil exploatat profitul rețelei era de 160.000 lire sterline / an. Victimele identificate în Marea Britanie au fost exploatate timp de cel puțin 2 ani, cea mai cea mai mică victimă fiind în vârstă de doar câteva luni.

Documentul este semnat de ONG din România, Marea Britanie, India, Italia, Republica Moldova și Nigeria.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: