joi

25 aprilie, 2024

6 iunie, 2016

petre-tobaMinistrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunțat luni că la alegerile locale sistemul informatic a sesizat 245 de situații de posibil vot multiplu, însă a precizat că multe dintre acestea au fost doar încercări ale cetățenilor de a vedea dacă sistemul funcționează.

Apariția sistemului de verificare pare să fi generat metoda migrației pre-electorale.

Explicațiile ministrului de Interne

„În cursul zilei de ieri, de la deschiderea secțiilor de votare și până la închidere, sistemul informatic a semnalat 245 de situații de posibil vot multiplu. Toate aceste situații sunt în acest moment cercetate de echipe ale Poliției naționale, fie că vorbim de echipe la nivel teritorial, fie de la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române”, a afirmat ministrul, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.


Ministrul Tobă a explicat însă că, după verificare, în general nu s-a constatat intenția de vot multiplu.

„Sistemul a generat automat aceste sesizări. Vreau să știți că multe dintre aceste sesizări au fost verificate și nu s-au confirmat. Au fost multe situații în care cetățenii au vrut pur și simplu să verifice dacă într-adevăr sistemul funcționează. Avem multe situații în care s-au dus și au votat la o secție, au ieșit, s-au dus la altă secție, au prezentat buletinul fără intenția de a vota, doar de a testa dacă acest sistem într-adevăr funcționează. (…) Pentru fiecare dintre aceste semnalări automate ale sistemului vom face cercetări și Poliția Română va face propuneri către unitatea de Parchet competentă”, a susținut ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit lui Tobă, alegerile locale de duminică „au fost cele mai sigure din ultimii ani”, numărul infracțiunilor sesizate a scăzut cu 51%, iar totalul contravențiilor a fost mai mic cu 53% față de alte scrutine.

A apărut o nouă modă: migrația pre-electorală

Implementarea sistemului electronic de înregistrare a votanților a rezolvat câteva probleme, precum votul dublu, multiplu, votul ilegal, adică al persoanelor care nu au vârsta legală, al persoanelor care au suspendate drepturile electorale, sau ”votul” persoanelor decedate.


Există însă suspiciuni legate de apariția unui nou fenomen, cel al schimbării domiciliului în perioada pre-electorală. Presa locală a evidențiat duminică acest fenomen în județul Constanța, acolo unde sute de cetățeni cu drept de vot și-au schimbat oficial domiciliul, migrând din bazine electorale consistente către zone mai dezechilibrate din punct de vedere politic în cercetările sociologice ale partidelor.

În teritoriu, această practică este reflectată de listele suplimentare, care conțin votanți nou apăruți care nu sunt înscriși în listele electorale permanente.

Potrivit statisticii BEC, județele ”campioane” la numărul listelor suplimentare la alegerile locale din 5 iunie sunt:

  • Județul Dolj 8.156 liste suplimentare
  • Municipiul București 7.958 liste
  • Județul Bihor 7.119 liste
  • Județul Olt 6.575 liste
  • Județul Timiș 6.539 liste

O altă metodă de fraudare a alegerilor o reprezintă practica fotografierii votului, care reprezintă dovada pentru o eventuală plată ulterioară a celui care a votat.

Metoda este răspândită în întreaga țară și este utilizată de echipele de campanie ale candidaților, în special în mediul rural, însă s-a aplicat la alegerile locale din 2012 , de exemplu, în Sectorul 5.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: