vineri

26 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2022

Poliția va fi dotată, în următorii patru ani, cu 15 mii de kituri de monitorizare (brățări electronice), precum și infrastructura hardware și software aferentă, pentru monitorizarea electronică a respectării ordinelor de protecție, valoarea investiției fiind de 240,9 milioane de lei.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, printr-o hotărâre, nota de fundamentare privind oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ”Operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)”.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 240,9 milioane de lei, cu TVA inclus. Din această sumă ar urma să fie achiziționate 15 mii de kituri de monitorizare, precum și infrastructură hardware și software.


Finanțarea proiectului de investiții se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii. Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române, răspunde de modul de utilizare a sumelor.

”În vederea sprijinirii Poliției Române în eforturile sale pentru implementarea SIME, conform atribuțiilor ce îi revin potrivit cadrului legal în vigoare, este necesară dotarea corespunzătoare a acesteia cu echipamente și infrastructură hardware și software, precum și cu dispozitive electronice de supraveghere”, se arată în nota de fundamentare.

Obiectivul general al proiectului de investiții îl constituie creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, proiectul propus spre finanțare urmând să asigure capabilitățile, precum și capacitatea de acțiune a Poliției Române, ”contribuind semnificativ la creșterea capacității de verificare a modului de respectare a măsurilor dispuse, în condițiile legii, prin ordinele de protecție provizorii, ordinele de protecție și ordinele europene de protecție”.

În mai anul trecut a intrat în vigoare Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, care prevede înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME).


Prin intermediul SIME se va putea realiza monitorizarea electronică, pe teritoriul României, cu ajutorul dispozitivelor de supraveghere electronică, a persoanelor pentru care se dispun măsuri legale cu ocazia:

  • executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
  • executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
  • aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată;
  • aplicării ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în cadrul procedurilor prevăzute la lit. a) şi b);
  • supravegherii la distanță, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare.

În acest context, relevante pentru evidențierea atribuțiilor și volumului de activități sunt concluziile și datele statistice înregistrate în domeniul violenței domestice la finalul lunii august 2021 (8 luni):

  • total ordine de protecție provizorii emise de către structurile de poliție – 7.121
  • total ordine de protecție aflate în lucru – 10.431, dintre care 6.901 emise de către instanțe în perioada evaluată și 3.530 aflate în lucru la începutul anului;
  • în cursul perioadei au fost soluționate 6.057, astfel că au rămas în lucru 4.374.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: