vineri

10 mai, 2024

15 ianuarie, 2024

În contextul protestelor transportatorilor și fermierilor au fost deschise 24 de dosare penale, unele pentru mesaje ce „incită la violență” postate pe canalele sociale, inclusiv în grupuri WatsApp, a anunțat luni un general al Jandarmeriei Române.

O activistă membră a comunității ”Corupția ucide” a fot ridicată duminică de Poliție pentru că ar fi postat pe Facebook un mesaj de „instigare la infracțiuni”.

Pe de altă parte, sindicatul Europol reclamă că „s-a pus presiune (asupra polițiștilor – n.red.) în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca” înaintarea protestatarilor și îi îndeamnă pe polițiști și jandarmi să refuze ordinele ilegale.

Dosare penale pentru mesaje postate în grupurile de WatsApp


Autoritățile au declarat luni că au fost înregistrate 24 de dosare penale, la nivel național, în urma protestelor fermierilor. Ei au exemplificat cazurile de incitare inclusiv prin postări făcute pe grupuri de WhatsApp au fost postate mesaje care incită la violență.

„Scopul activ este de a garanta siguranța tuturor, a celor care protestează, dar și celor care locuiesc sau tranzitează în locațiile unde au loc astfel de proteste. Este importantă și siguranța forțelor de ordine. Acționăm în sistem integrat cu Jandarmeria Română. Au fost înregistrate 24 de dosare penale, la nivel național, care vizează cercetarea infracțiunilor de instigare publică”, a declarat un oficial din cadrul Poliției Române.

„Polițiștii s-au autosesizat vizavi de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în spațiul public, cât și de la o serie de protestatari care au semnalat că pe grupuri de WhatsApp au fost postate mesaje care incită la violență. Vă dau câteva exemple transmise de acele grupuri: „Să luăm o mașină de poliție pe sus și să mergem la Guvern, că nu se mai poate altfel.” „Să luăm topoarele și să mergem pe jos la Guvern.” „Bătaia e ruptă din Rai, să punem mâna pe lopeți și pe topoare și să ne facem dreptate.” Este evident că aceste mesaje incită la violență și facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje. Scopul activităților noastre este unul preventiv și desfășurăm activitați în conformitate cu legislația în vigoare”, a mai explicat oficialul.

O activistă ”Corupția ucide” spune că a fost ridicată și reținută peste noapte într-o secție de poliție, din cauza unui mesaj pe Facebook – poliția consideră mesajul incitare la violență

Activista Angi Șerban spune că a fost ridicată de polițiști și reținută peste noapte la Secția de Poliție 18 din Capitală, după ce duminică dimineață a postat un mesaj pe Facebook în legătură cu protestele transportatorilor și fermierilor.


Activista a criticat în mesaj prezența la protestul de sâmbătă a unui ofițer al trupelor speciale ce a scos arma și îndreptat-o către o maşină care s-ar fi îndreptat spre protestatari. „Dacă în democrație, la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’?”, a scris femeia pe contul său de Facebook.

Desfășurarea acțiunii poliției, conform relatării femeii:

  • După aproximativ șase ore de la mesaj, Angi Șerban spune că a fost ridicată de polițiști de la o adresă la care nu locuiește, motiv pentru care cere Poliției să-i comunice dacă i-au ascultat telefonul. „Postarea am făcut-o pe Fb la ora 11:00, iar la ora 17:15 am fost săltată cu mandat de aducere și plimbată cu girofarul între secții. Sunt acuzată de către Poliția Română de instigare publică. Total nerealist și interpretat cu rea voință!”, a menționat ea.
  • A fost dusă la Secția 13 de Poliție cu mandat de aducere pentru instigare publică, după care la Secția 18.
  • Activista a fost eliberata luni dimineață, când a povestit că a fost „percheziționată la chiloți, sutien și ciorapi, amprentată, fotografiată (mugshot), măsurată, analizată, notată în registrul de infractori pentru că am îndrăznit în democrație să pun o întrebare legitimă cu privire la amenințarea cu arma săvârșită de un polițist la adresa protestatarilor pașnici”.

Cum explică Poliția Capitalei acțiunea împotriva activistei:

Poliția Capitalei a emis un comunicat prin care spune că s-a sesizat din oficiu și că cercetează infracțiunea de „instigarea publică la săvârşirea de infracţiuni”, faptă prevăzută de articolul 368 din Codul Penal:

„În fapt, la data de 14 ianuarie 2024, în mediul online, prin intermediul unei reţele de socializare, a fost postat un mesaj, care instiga la săvârşirea de infracţiuni. În urma activităţilor specifice efectuate de către poliţişti, a fost identificată persoana care administrează contul de pe respectiva reţea de socializare. În urma relaţionării cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, a fost emis un mandat de aducere, pe numele femeii, în vârstă de 36 de ani”.

Cum explică șeful Poliției Române actul polițiștului SAS: A îndreptat arma spre motorul unei mașini, nu spre șofer

Șeful Inspectorului general al Poliției Române, Benone Marian Matei, a declarat luni că luptătorul SAS a îndreptat arma din dotare, care era neletală, spre motorul autovehicului, nu spre persoana care se afla la volanul mașinii.

„Acea armă era neletală și după cum am văzut cu toții era îndreptată spre blocul motor al mașinii, și nu asupra unei persoane. Sunt luate măsuri specifice pentru protecția cetățenilor și a polițiștilor. Nu mi se pare firesc ca un cetățean să forțeze un baraj pentru a călca polițistul”, a mai spus Benone-Marian Matei.

Acesta s-a referit și la acuzațiile aduse de sindicatul Europol care susține că șefii le cer polițiștilor chiar să încalce legea pentru a opri înaintarea protestatarilor: „Sunt interesante afirmațiile. Pot să vă transmit că la acest moment dispozițiile au fost foarte clare pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu este opțională, asta voiam să vă transmit și au fost transmise dispoziții clare pentru a respecta legea pentru a proteja populația.”

Europol reclamă presiuni asupra polițiștilor și jandarmilor făcute de politicieni

Sindicatul Europol acuză presiuni făcute asupra polițiștilor și jandarmilor de către unii superiori pe care-i califică drept „şefi slugi ale oamenilor politici”, presiuni ce amintesc de alte momente în care politicienii au folosit forțele de ordine împotriva unor manifestanți – 10 august 2018.

Într-o postare pe Facebook, sindicatul Europol reclamă faptul că, în contextul protestelor fermierilor şi transportatorilor, Poliția a „ajuns din nou într-una dintre cele mai penibile situaţii ca instituţie” în care este pusă să execute ordine neconstituționale.

Conform Europol, șefin ai forțelor de ordine le-au cerut polițiștilor și jandarmilor să facă „ORICE” pentru a-i opri pe protestatarii transportatori și fermieri și să culeagă informaţii din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca”. 

„Coaliţiei de guvernământ îi este frică de democraţie şi foloseşte poliţiştii şi jandarmii să intimideze cetăţenii. În cazul de faţă fermierii şi transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanţele militare ILEGALE şi cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare. Din păcate, după acţiunile dispuse de ministrul Predoiu şi secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou «10 august». Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii şi transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în faţa Guvernului, să-şi exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituţie. De ce facem referire tocmai la Constituţie? Pentru că poliţiştii şi jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituţia, chiar cu preţul vieţii! Faţă de mii de poliţişti s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Şi când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situaţiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut poliţiştilor să culeagă informaţii din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca”, scriu reprezentanţii sindicatului Europol.

Sindicatul le recomandă cadrelor Ministerului Afacerilor Interne aflate în această situaţie: „Le cerem poliţiştilor/jandarmilor să refuze dispoziţiile/ordinele ilegale şi să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică şi guvernanţii de contactul cu realitatea din ţară. Nu vă sacrificaţi pentru guvernanţii care nu au dat doi bani pe drepturile voastre!”.

Jandarmeria spune că „nu au fost probleme care să tulbure grav ordinea publică”

„Nu au avut probleme care să tulbure grav ordinea publică și situații în care să intervină mai mult decât pe calea dialogului”, a declarat luni dimineața un reprezentant al Jandarmeriei, citat de News.ro.

„Au fost câteva situații în care, momentan, pe porțiuni de trasee de drum s-a blocat circulația, dar prin dialogul constant al forțelor de ordine prezente la fața locului au acționat pentru decongestionarea traficului, pentru reluarea normalității și pentru revenirea normaității într-o manieră dezirabilă. Doresc să transmit un mesaj de mulțumire tuturor care au înțeles să manifeste cu respectarea prevederilor legale și să-i îndemn pe toți ceilalți înspre îndeplinirea formalităților de legalitate și de supunere la prevederile legale, în scopul evitării situaților care pot produce un deranj în societate și riscuri la adresa ordinii și siguranței publice”, a mai explicat generalul de la Jandarmerie care a oferit luni date despre măsurile luate de forțele de ordine.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: