Banca Națională a României (BNR) a anunțat cea dintâi valoare a Indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC): 2,36%.
Este valoarea medie aferentă ultimului trimestru din 2018, cea de pe primul trimestru al anului 2019 va fi folosită la creditele acordate după 1 iulie și va fi anunțată pe 28 iunie.
Valoarea noului indice este cu peste 25% mai mică decât cea mediei indicelui ROBOR din aceeaşi perioadă (3,17%).
Totodată ROBOR din 30 aprilie a fost calculat la 3,37% la scadenţa de 3 luni şi de 3,42% pe 6 luni, iar pentru 2 mai la 3,32% la scadența de 3 luni și la 3,39% la 6 luni.
Diferența mare dintre IRCC și ROBOR se explică prin faptul că IRCC se calculează cu ratele de dobândă la tranzacțiile cu depozitele interbancare, mai mici decât cele la creditele interbancare, după care se calculează ROBOR.
ROBOR continuă să fie un reper al dobânzii de piață, folosit mai ales în analize, dar și în tranzacții private, tocmai pentru că este mai relevant pentru costul creditului.
Ratele la credite se vor calcula cu media artimetică trimestrială a valorilor zilnice ale IRCC, la rândul lor obținute ca rate medii ponderate „aferente depozitelor tranzacţionate pe piaţa monetară interbancară”, potrivit metodologiei publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, care este „administratorul” acesteia.
Indicele se aplică la creditele noi, pentru celelalte existând posibilitatea refinanțării, ceea ce ar putea declanșa un nou front de concurență între bănci.
Dobânzile creditelor de tip Prima Casă depind în continuare de ROBOR, căci legea care le reglementează a rămas nemodificată de ordonanța 19/2019 care a impus noul indice IRCC pentru restul creditelor.
BNR este „agentul de calcul”, potrivit metodologiei citate.
IRCC descărcați de AICI Regulile privind calcularea și publicarea IRCC
IRCC a fost reglementat de OUG 19/2019 și înlocuiește ROBOR la calculul dobânzilor pentru credite.