sâmbătă

27 aprilie, 2024

5 aprilie, 2019

Ritmul de creștere economică în Europa și Asia Centrală a încetinit la 3,1% în 2018 și se estimează că va scădea 2,1% în 2019, în contextul încetinirii creșterii economice globale și al perspectivelor incerte, anunță Banca Mondială într-un raport, citat de Digi 24, dat publicităţii vineri.

”Evoluţia pozitivă a datelor privind PIB-ul Rusiei, cea mai mare economie din regiune, a contribuit mult la creșterea regională, împreună cu creșterea accelerată din Albania, Ungaria, Polonia și Serbia. Între timp, Turcia a înregistrat o încetinire considerabilă, declanșată de presiunile de pe piața financiară și asupra monedei – creșterea este estimată la 1,0% pentru 2019, un declin major față de 7,4% în 2017”, susține Banca Mondială.

„Europa și Asia Centrală sunt vulnerabile în faţa incertitudinilor globale și se confruntă cu mai multe provocări pe termen lung, inclusiv îmbătrânirea populației, declinul productivității, scăderea investițiilor și schimbările climatice. Vestea bună este că sunt disponibile diverse opțiuni de politici pentru accelerarea creșterii și gestionarea acestor provocări”, a spus Cyril Muller, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.


„Țările ar trebui să elimine decalajele în materie de investiții, să îmbunătățească guvernarea, să participe mai mult la lanțurile valorice globale și să se asigure că mai multe persoane au acces la servicii financiare, inclusiv la conturi bancare și plăți digitale.”

Creșterea regională se așteaptă să continue modest în perioada 2020-2021, deoarece revenirea treptată anticipată a Turciei va compensa activitatea moderată din Europa Centrală.

În 2017, aproximativ 116 milioane de adulți din regiunea Europa și Asia Centrală nu aveau un cont bancar, cei mai mulți trăind în Rusia, Turcia, Uzbekistan, Ucraina și România.

Lipsa accesului la serviciile bancare este asociată de obicei cu lipsa participării la forța de muncă, nivelurile scăzute de educație și apartenența la cele 40% cele mai sărace din populație. Lipsa încrederii în instituțiile financiare reprezintă o preocupare majoră a oamenilor, fiind asociată nivelurilor scăzute de economii formale și prevalenței împrumuturilor informale în întreaga regiune.


De asemenea, persistă disparitatea de gen în ceea ce privește deținerea unui cont: femeile reprezintă 58% dintre adulții care nu au acces la servicii bancare din regiune, mai arată Banca Mondială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: