joi

15 august, 2024

20 martie, 2020

Aproximativ 200 de mii de contracte de muncă au fost suspendate în ultimele zile, anunță la Europa FM ministrul Muncii.

Violeta Alexandru avertizează angajatorii că acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să-i mai plătească pe angajații care au dreptul la șomaj tehnic.

„Sunt convinsă că patronii care au decis suspendarea activităților, cunosc legislația și știu că sunt obligați să acorde angajaților salariile în cuantum diminuat, de 75%, cu reducerea programului de lucru”, a spus ministrul.


Ministrul Violeta Alexandru se referă la prevederi existente în Codul Muncii, care obligă companiile să suporte plata salariilor diminuate.

Cât despre ordonanța care permite angajatorilor să trimită angajați în șomaj tehnic, cu decontarea ulterioară a fondurilor plătite angajaților, care a fost joi anunțată de premierul Orban ca fiind adoptată în ședința de guvern de miercuri, explicată în aceeași zi de minister într-un comunicat, aceasta nu a fost încă (până vineri, ora 16.00) publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul de ordonanță prevede:

  • Companiile nevoite să își trimită angajații în șomaj tehnic ca urmare a crizei Covid-19 vor primi banii de la stat în luna următoare a plăților efective către salariați, în urma depunerii unei cereri. Sumele vor fi virate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj.
  • Contractele de muncă nu pot fi suspendate pe perioada stării de urgență, iar angajații care au intrat în șomaj tehnic nu vor putea fi concediați pentru o perioadă de șase luni de la reluarea activității.

(Citiți și:”Document / Mecanismul prin care statul va plăti șomajul tehnic”)

În ceea ce privește hotărârea de guvern care le dă dreptul părinților să stea acasă în această perioada dacă au minori de până în 12 ani, ministrul Muncii subliniază că aceasta trebuie folosită doar ca ultimă soluție, doar dacă părinții chiar nu pot fi lăsați să lucreze de acasă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: