cursdeguvernare

vineri

18 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

România / Doar 2 platforme pentru chirurgie robotică în sistemul public; care este situația din țări vecine

17 octombrie, 2024

În România există doar 20 de platforme pentru chirurgie robotică, dintre care numai două sunt în sistemul public, la Timişoara şi la Iaşi, restul fiind achiziționate și folosite în sistemul privat.

Anul acesta au fost făcute aproximativ 1.400 de intervenţii de chirurgie robotică, a explicat dr. Decebal Fodor, medic specalist chirurgie generală, citat de News.ro.

Pentru comparație și a înțelege nivelul dotării cu tehnologie modernă a spitalelor publice din România, Decebal Fodor a oferit cifrele din alte țări, cu populații mai mici, dar cu un număr de astfel de intervenții mult peste cel din România.


”În anul trecut, în România s-au efectuat, la stat şi privat, undeva la 1400 de intervenţii chirurgicale. În Grecia  s-au efectuat aproape 3.600 de intervenţii robotice, în Bulgaria- 2300, în Ungaria – 1700, iar în Cipru, o insulă care are populaţia mai mică decât cea a Bucureştiului, s-au efectuat 350 de intervenţii. În aceste ţări, decontarea este şi din partea statului. Din păcate, în România, nu avem un program de chirurgie robotică funcţonal”, a subliniat Fodor.

”Datele pe care vi le pezint sunt recente, de săptămâna trecută. În România există la ora actuală 20 de platforme Da Vinci, dintre acestea, doar două sunt în sistemul public, restul sunt în privat. Sunt în Timişoara şi la Iaşi. Anul ăsta, în urmă cu o lună au fost efectuate aproximativ 1.500 de intervenţii robotice în toată ţara şi targetul este să depăşim 2.000 de intervenţii până la finalul anului”, a spus Fodor.

”Chirurgia robotică, chiar dacă pare desprinsă din romanele SF, ea nu ţine de viitor, ţine de prezent şi este  prezentul din mâinile chirurgului care îşi doreşte tot ce e mai bun pentru pacienţii săi. Atunci când începem să cunoaştem tainele chirurgiei robotice, ne dăm seama că singura oprelişte este doar imaginaţia. În rest putem face absolut orice cu robotul, tocmai pentru a îmbunătăţi rezultatul postoperator şi a creşte şansa la supravieţuire, când vorbim de  patologii oncologice”, a declarat medicul Decebal Fodor.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: