sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 martie, 2023

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au constatat marți lipsa unei cantități de aproximativ 2,5 tone de uraniu natural dintr-un sit din Libia, a anunțat directorul general al AIEA, Rafael Grossi (foto).

Cantitățile „nu au fost prezente cum s-a declarat anterior”, a spus șeful AIEA, care a anunțat că Agenția va desfășura activități suplimentare „pentru a clarifica circumstanțele” dispariției materialului nuclear și locul unde se află acum cele 2,5 tone.

Situația ridică problema unui risc radiologic și naște îngrijorări legate de securitatea nucleară, a spus Rafael Grossi, care a explicat, de asemenea, că ajungerea la amplasamentul uraniului natural a necesitat o „logistică complexă”.


Uraniul natural nu poate fi folosit pentru producerea de energie sau combustibil pentru bombe, ci necesită un proces de îmbogățire foarte complex, scrie The Guardian. Fiecare tonă de uraniu natural poate fi transformată în 5,6 kg de material de calitate pentru arme, spun experții.

Inspecția în cursul căreia s-a constatat dispariția uraniului era planificată inițial pentru anul trecut, dar a fost amânată din cauza insecurității din zonă.

În 2003, Libia, sub conducerea lui Muammar Gaddafi, a renunțat la programul său de dezvoltarea a armelor nucleare, după ce obținuse centrifuge ce puteau îmbogăți uraniul precum și informațiile necesare proiectării unei bombe nucleare. Progresele pentru a ajunge la o armă nucleare au fost însă foarte modeste.

După căderea dictatorului Gaddafi în 2011, Libia a intrat într-o criză politică și o dispută interminabilă între nenumăratele miliții susținute de puteri străine.


Libia rămâne scindată între un guvern interimar instalat în capitală, Tripoli, și un guvern susținut de puternicul comandant militar Khalifa Haftar, în estul țării.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: