vineri

19 aprilie, 2024

7 septembrie, 2020

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au însumat 16,1 miliarde de lei în primul semestru, potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Nivelul este cel mai ridicat din ultimul deceniu, însă gradul de realizare față de programul stabilit în legea bugetului variază, pe diferite categorii de investiții, între 70% și 80%, reiese din document.

Astfel, cheltuielile finanțate exclusiv din bugetul public (cheltuieli de capital) s-au ridicat la 9,3 miliarde de lei, în creștere cu 18,7% față de prima jumătate a lui 2019, dar cu 29,7% sub programul prevăzut în legea bugetului.


În ceea ce privește proiectele finanțate din fonduri europene, cheltuielile au fost de 10,1 miliarde de lei, cu 20,2% peste nivelul din 2019, dar sub 80% față de cele prevăzute în buget.

Principalele obiective de investiții distincte pentru care s-au efectuat plăți în semestrul I:

  • Reabilitarea liniei C.F. Frontiera – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h; Tronsonul 2: km 614 – Gurasada și Tronsonul 3: Gurasada – Simeria – 576,7 milioane lei;
  • Programul național de construcții de interes public sau social – A – 294,8 milioane lei;
  • Drum expres Craiova Pitești și legăturile la drumurile existente – 221,8 milioane lei;
  • Reabilitarea liniei de c.f. Brașov – Simeria, componenta a Coridorului IV paneuropean, pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secțiunea: Coslariu – Simeria – 207,7 milioane lei;
  • Varianta ocolitoare a orașului Bacău pe DN 2 – etapa I – 170,1 milioane lei;
  • Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroport International Henri Coandă București – Faza I: Racord cf la Terminalul T1, Aeroport International Henri Coandă București – 167,3 milioane lei;
  • Reabilitarea infrastructurii principale de irigații – A – 112 milioane lei;
  • Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea – 87,5 milioane lei.

Pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra execuției bugetare din acest an, colectarea fiind mai slabă, iar cheltuielile mai mari.

În acest context, stocul plăților restante raportate la data de 30 iunie 2020 a fost în sumă totală de 1,25 miliarde de lei, cu 33,8% peste nivelul înregistrat la data de 30 iunie 2019, pe fondul creșterii plăților restante în administrația locală cu 38,9%. La nivelul administrație centrale s-a înregistrat o creștere a plăților restante cu 18,9% comparativ cu semestrul I 2019.

Pandemia a generat jumătate din deficitul din primul semestru

Execuția bugetului general consolidat pe primul semestru al anului 2020 s-a încheiat cu un deficit de 45,2 miliarde de lei (4,17% din PIB) sub ținta stabilită pe semestrul I.


Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23 de miliarde de lei (2,13% din PIB), a fost generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Creșterea deficitul bugetar aferent primelor șase luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, (i) de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (10,2 miliarde de lei), (ii) de creșterea cu 2,94 miliarde de lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ianuarie-iunie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, (iii) precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde de lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,79 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 5,86 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: