sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iulie, 2022

Valoarea totală solicitată de către furnizorii de energie pentru aplicarea mecanismul de plafonare a prețurilor și transmisă de ANRE spre decontare la Ministerul Energiei este de 1,33 miliarde de lei.

Potrivit datelor publicate joi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, 82 de societăți au depus în total 329 de cereri de decontare, dintre care 200 au fost aprobate.

Numărul cererilor neeligibile este de 54, iar suma totală spre decontare transmisă către Ministerul Energiei se ridică la aproape 1,4 miliarde de lei.


Valoarea cererilor neeligibile este de 9,7 milioane lei, iar suma transmisă spre decontare la Ministerul Energiei este de 1,33 miliarde de lei.

ANRE precizează că diferenţa de 75 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză şi că pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza ”cu maximă operativitate”.

Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 prevede acordarea, pentru consumatorii casnici, a unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.


Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: