luni

22 aprilie, 2024

30 decembrie, 2019

Cotidianul Financial Times publică luni zece grafice care sumarizează cele mai importante evenimente din 2019 și posibile efecte în 2020, cu date din diverse sfere precum Brexit, schimbări climatice, războaiele comerciale SUA-China sau efectele automatizării asupra locurilor de muncă.

Brexit și Europa

Victoria lui Boris Johnson în scrutinul parlamentar organizat în decembrie în Marea Britanie, în contextul angajamentului de a realiza Brexit, înseamnă că premisa unui grafic referitor la producerea unui „Brexit dur” rămâne o posibilitate puternică în anul 2020.


Reducerile de venit estimate evidențiază prima lege a geografiei enunțată de Waldo Tobler: „Totul are legătură cu toate celelalte, dar lucrurile apropiate au o legătură mai mare decât cele mai îndepărtate”. Cei mai mulți economiști anticipează că un Brexit dur va afecta cel mai mult Marea Britanie, iar apoi Irlanda, dar efectele se vor extinde în Europa.

Conform graficului prezentat de FT, în cazul unui Brexit dur, veniturile pe cap de locuitor vor scădea cel mai mult în Marea Britanie și Irlanda, dar vor fi reduceri și în Franța, Olanda, Belgia, Suedia, Germania, Italia și Austria.

Sănătate – semnale mixte privind șansele de contracarare a mișcării antivaccinare

Prima doză de imunizare împotriva rujeolei oferă unei persoane protecție în proporție de 90%. Douăzeci și trei de țări încă trebuie să introducă a doua doză, care ar extinde protecția la 99%.


Nu toate țările au înregistrat progrese în eforturile de atingere a obiectivelor în materie de vaccinare. Țările afectate de război sau de crize sociale, precum Siria și Sudanul de Sud, au înregistrat un declin mare în privința ratelor de vaccinare anti-rujeolă în ultimul deceniu.

În SUA, unde există o puternică mișcare antivaccinare, nivelurile rămân sub pragul de 95% necesar prevenirii epidemiilor majore.

Automatizare: locurile de muncă expuse riscurilor

Angajații se vor confrunta cu modificări majore ca urmare a procesului de automatizare. Și, potrivit Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), guvernele nu pregătesc angajații pentru efectele negative.

O analiză efectuată de McKinsey sugerează că angajații slab calificați și care au salarii mici sunt expuși cel mai mult riscurilor automatizării. Dar, teoretic, toți angajații sunt expuși riscului ca unele elemente ale activității să fie automatizate.

Mediu – evenimentele asociate modificării nivelului oceanelor și mărilor vor deveni mai frecvente

Conform estimărilor, nivelul oceanelor și mărilor ar urma să aibă o creștere de un metru până în anul 2100 dacă temperatura va crește cu mai mult de 3 grade Celsius.

Nivelul mărilor crește mai rapid decât se estima, generând riscuri semnificative pentru orașele situate în zone de coastă și pentru insulele de altitudine mică, conform Comisiei Interguvernamentale a ONU privind Schimbările Climatice.

Schimbări climatice: O oportunitate neobișnuită

Conform studiilor, zone din Essex și Suffolk au pământ foarte bun și o climă mai stabilă decât actualele zone în care se cultivă viță de vie.

Schimbările climatice prezintă o oportunitate economică neobișnuită pentru cultivatorii de viță de vie englezi, potrivit specialiștilor Universității East Anglia, notează FT.

Spațiul, o frontieră aglomerată

„Anul 2019 a marcat cinci decenii de la prima aselenizare a misiunii Apollo cu echipaj uman și au apărut din nou întrebări privind timpul prea mare scurs de la ultima misiune cu echipaj uman spre Lună, în 1972.

În condițiile în care NASA a anunțat public obiectivul de a trimite din nou oameni pe Lună până în 2024 și, dat fiind că antreprenori miliardari se alătură națiunilor care aspiră să lanseze misiuni spațiale, un lucru pare sigur: spațiul va deveni extrem de aglomerat”, notează FT.

Sfera privată: este inevitabilă o societate cu sisteme de supraveghere?

China conduce în clasamentul mondial privind creșterea exponențială a tehnologiilor de monitorizare, situație care alimentează opiniile polarizate privind respectarea sferei private și securitatea.

Chiar dacă Poliția din San Francisco a renunțat la un soft de recunoaștere facială, expertul FT Henry Mance notează că există un număr mare de companii care justifică avansurile tehnologice prin ideea că „anonimatul a fost doar o etapă în existența umană”.

Război comercial: China blochează poziția SUA de exportator dominant

China și-a extins semnificativ exporturile la nivel mondial începând din anul 2000, când a aderat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Practic, exporturile Chinei s-au extins în 2019 în aproape toate zonele lumii, cu excepția Americii de Nord, conform datelor Fondului Monetar Internațional (FMI). Anul acesta, un analist a utilizat termenul „China de vârf”.

„Războiul comercial care riscă să apară între SUA și China amenința să iasă din zona de control a măsurilor de retorsiune până când au apărut semnale de reducere a tensiunilor la sfârșitul acestui an”, notează FT.

Alegerile din SUA: alegătorii simt presiunile economice

Potrivit studiului Monitorul Economic SUA FT-Peterson, efectuat în octombrie 2019, 39% dintre cetățenii americani care cred că situația li s-a îmbunătățit în mandatul președintelui Donald Trump prezintă ca factor principal creșterea salariilor sau veniturilor. În schimb, 36% dintre cetățenii care cred că situația li s-a înrăutățit prezintă factorul scăderii veniturilor.

„Alegerile din SUA vor domina relatările de presă în 2020. În loc de a anticipa câștigătorul, studiul Fundației FT/Peterson asupra sentimentelor economice ale alegătorilor sugerează ce tipuri de subiecte vor fi dezbătute în campania electorală, dat fiind că două-treimi dintre americani afirmă că mandatul lui Donald Trump nu le-a îmbunătățit situația”, explică FT.

Pământul fragil: modificarea Modelului magnetic mondial

Geologii au dezvăluit în decembrie că nordul magnetic se mișcă cu un ritm fără precedent de 50 de kilometri pe an. Cele mai noi actualizări ale Modelului Magnetic Mondial confirmă slăbirea câmpului magnetic al planetei, care ar putea conduce eventual la inversarea completă.

Într-un astfel de scenariu, Pământul ar fi expus radiațiilor grave solare și cosmice, afectând dezastruos viața terestră. Dat fiind că intrăm într-un nou deceniu și căutăm semne de optimism într-o lume incertă, este confortabil să știm că experții consideră îndepărtate riscurile unei astfel de catastrofe – cel puțin pentru următoarele câteva secole.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: