vineri

26 aprilie, 2024

27 septembrie, 2018

UPDATE: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat pe Facebook că Guvernul a abrogat articolul privind predarea limbii române la clasele maghiare din ordonanța care a dus la demisia ministrului Educației, Valentin Popa.

Am reușit! La cererea noastră, Guvernul a abrogat articolul din ordonanța din august, care discrimina elevii din clasele maghiare. Din nou, profesorii maghiari predau limba română!”, a scris Kelemen Hunor, în limba maghiară, pe Facebook.

Prevederea care a deranjat UDMR, care a a fost abrogată de guvern, prevedea: „În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.


Știrea inițială.

Valentin Popa a demisionat joi din funcția de ministru al Educației.

Anunțul a fost făcut la aproximativ o oră după ce Valentin Popa a fost chemat la Camera Deputaților, la o discuție cu Liviu Dragnea, care a încercat să îi impună să ia măsuri, pe care le solicită UDMR, cu care ministrul nu este de acord.

În esență, Valentin Popa a ”demisionat” din cauză că insista ca minoritățile naționale, inclusiv cea maghiară, să învețe limba română, măcar în școala generală, de la un profesor cu studii superioare de specialitate.


Or abia asta pare să fie inacceptabil pentru UDMR, formațiune care n-a avut nicio problemă când ministrul Popa, și alții ca el, au impus măsuri care pun definitiv pe butuci învățământul românesc.

Două concluzii se desprind:

1. UDMR reușește încă o dată, prin șantaj, să își impună o măsură care enclavizează o minoritate, lipsind-o de un drept fundamental- acela de a cunoște limba țării în care trăiește. Este o situație unică în Uniunea Europeană

2. Faptul că Liviu Dragnea răspunde imediat solicitărilor UDMR demonstrează faptul că președintele Camerei Deputaților nu mai este sigur pe buna funcționare a mașinii de vot a coaliției

CDe ce s-a supărat UDMR: ministrul insista ca limba română să fie predată de profesori de specialitate

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat miercuri că, până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă, nu mai poate fi deschis niciun subiect pe proiecte legislative ale coaliției de guvernământ.

UDMR cere de fapt modificarea ordonanţei care impune desfăşurarea de ore de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor.

Kelemen Hunor a mai declarat, pe 21 septembrie, într-o conferinţă de presă, că ministrul Valentin Popa a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul că Uniunea nu a fost consultată.

Liderul Uniunii a criticat și Hotărârea Guvernului prin care a fost recunoscută comasarea UMF Târgu Mureș cu Universitatea „Petru Maior”, acuzând că ministrul Valentin Popa a pus UDMR „într-o situație delicată”. Drept urmare, Kelemen Hunor a solicitat remanierea ministrul Educației.

După discuția de joi cu Valentin Popa, Liviu Dragnea a declarat că nemulțumirile liderului UDMR sunt întemeiate. „De data asta are dreptate domnul Kelemen”, a spus el.

Păstrat în ciuda măsurilor toxice pentru educație, sacrificat pentru păstrarea majorității parlamentare

Valentin Popa, rector al unei universități obscure – Ștefan cel Mare, din Suceava, s-a remarcat încă de la audierea pentru nominalizarea la Ministerul Educației, cu mai multe greșeli gramaticale. Una dintre ele i-a adus porecla de „ministrul pamblică”.

Câteva dintre măsurile pentru care i s-a cerut insistent demisia de către profesioniștii din domeniu:

Repartizarea locurilor în universități. Celor mai mari și mai prestigioase universități din România le-au fost diminuate cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2018 – 2019. E vorba de universitățile care au fost deosebit de critice în privința măsurilor luate de guvernarea PSD – ALDE în domeniul Educației.

Locurile luate instituțiilor de prestigiu au fost redistribuite unor universitățile mici, unele de anvergură județeană, dar disciplinate, fără nicio șansă să apară în topurile internaționale. Rectorii acestor unități minore care câștigă acum locuri și, implicit, bani,  au semnat scrisoarea de suținere a lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației.

Printre instituțiile beneficiare s-a numărat și Universitatea Ștefan cel Mare.

(Citiți și: ”Cu ură și răzbunare”: Ministerul ia locuri (și bani) de la universitățile de prestigiu și le împarte universităților )

Metodologia de clasificare și ierarhizare a universităților propusă – universitățile de prestigiu  au explicat că aceasta pune în pericol competitivitatea României și imaginea acesteia în spațiul european și internațional.

Această metodologie va face ca singurele mari universități autohtone care apar în topurile internaționale să nu mai ajungă pe primele locuri în clasamentul național, au acuzat primele cinci universități din țară.

Una dintre măsuri luate a fost schimbarea componenței Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS).

Membrii respectivi au fost numiți pe 16 decembrie 2016, de către fostul ministru tehnocrat Mircea Dumitru (rector al Universității București), pentru un mandat de patru ani.

Numirea a doi plagiatori în Consiliul care verifică plagiatul din lucrările de doctorat – Mircea Beuran și Ramona Lile, doi universitari în cazul cărora instituțiile de specialitate au dat verdict de plagiat, au fost propunerile lui Valentin Popa pentru completarea / suplimentarea locurilor din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

(Citiți și: Doi plagiatori, propuși de ministrul Educației în componența instituției care identifică plagiatele din tezele de doctorat)

Eșecul răsunător al manualelor unice – Până acum, au fost descoperite greșeli grave în manualele de Istorie, Biologie şi Limba Română pentru clasa a VI-a, precum și Matematica pentru clasa I.

Manualul de geografie pentru clasa a VI-a, singurul care va fi retipărit, a fost scos deja în 148.000 de exemplare ce vor fi contabilizate la pierderi. Celelalte conțin o listă cu erorile descoperite.

Sunt manuale unice, editate de Editura Didactică și Pedagogică, cea căreia PSD i-a oferit monopolul manualelor.

Au fost identificate greșeli factuale, deficiențe de terminologie, hărți cu erori, abateri de la programa școlară etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: