cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

”Cu ură și răzbunare”: Ministerul ia locuri (și bani) de la universitățile de prestigiu și le împarte universităților județene

11 aprilie, 2018

Cele mai mari și mai prestigioase universități din România contestă cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2018 – 2019. Cifrele prevăd scăderi de locuri la cele mai importante universități: ca o coincidență, e vorba de universitățile care au fost deosebit de critice în privința măsurilor luate de guvernarea PSD – ALDE în domeniul Educației.

Locurile luate instituțiilor de prestigiu au fost redistribuite la universitățile mici, unele de anvergură județeană, dar disciplinate, fără nicio șansă să apară în topurile internaționale. Rectorii acestor unități minore care câștigă acum locuri și, implicit, bani,  au semnat scrisoarea de suținere a lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației.


Sunt alocări politice, făcute „cu ură și cu răzbunare” – acuză,  oficial, rectorul Universitatea București și Universitatea de Vest din Timișoara – nu țin cont de performanță, ci doar de „găștile politice”, pentru că „studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor” (guvernanților – n. red.).

Tăierile sunt moderate la ciclul licență, dar semnificative la masterate și doctorate.

În cazul Universității București, de exemplu:

  • cu 60 de locuri mai puțin, la licență
  • master – cu 335 de locuri mai puțin, adică cu 10% mai puțin decât anul trecut
  • la doctorat – 59 de locuri, adică 17% față de locurile din anul precedent.

Locuri mai puține înseamnă bani mai puțini, iar locuri suplimentare, bani mai mulți.


La Universitatea București, alocările reduse echivalează cu următoarele pierderi financiare:

  • la master și la licență – minus 5,4 milioane de lei
  • la doctorat – minus 3,6 milioane de lei

(Descărcați AICI scrisoarea deschisă a Universității București)

(Descărcați AICI scrisoarea deschisă a Universității de Vest Timișoara)

Universitățile sancționate politic, după cum acuză cei afectați:

  • Universitatea din Bucureşti
  • Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
  • Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi
  • Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE)
  • Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA)
  • Universitatea de Vest din Timişoara

Acestea au primit mai puține locuri la toate ciclurile, cu impact mai mare în ceea ce privește doctoratele (și ca număr, și ca pierderi financiare – sumele alocate sunt mult mai consistente).

Câștigătorii alocărilor: semnatarii scrisorii de susținere a ministrului

Printre beneficiarii suplimentării de lcouri se numără și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, al cărui rector suspendat este actualul ministru al Educației, Valentin Popa (47 de locuri în plus față de anul trecut).

De asemenea, și celălalte instituții ale căror rectori au semnat scrisoarea deschisă prin care îl susțineau pe Valentin Popa în funcția de ministru al Educației, numit de Liviu Dragnea pentru a-și asigura sprijinul organizației PSD din Suceava:

  • -Universitatea ”1 Decembrie” din Alba Iulia
  • -Universitatea ”Aurel Vlaucu” din Arad
  • -Universitatea ”Transilvania” din Brașov
  • -Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • -Universitatea ”Ovidius” din Constanța
  • -Universitatea din Craiova
  • -Universitatea de Medicină din Craiova
  • -Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați
  • -Universitatea din Pitești
  • -Universitatea din Oradea
  • -Universitatea ”Valahia” din Târgoviște
  • -ș.a.

Cifrele nu au legătură cu propunerile organismului de specialitate

În mod normal, aceste cifre sunt propuse de Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), ai cărui membri au fost demiși în martie, din cauza „funcționării deficitare” a acestui organism „în raport cu solicitările MEN”, cum susținea un comunicat al ministerului. Cei demiși fuseseră numiți pe 16 decembrie 2016, de către fostul ministru tehnocrat Mircea Dumitru (rector al Universității București), pentru un mandat de patru ani.

Profesorul universitar Bogdan Murgescu (foto), fostul președinte al CNSPIS, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că actualele cifre de școlarizare nu au nicio legătură cu simulările realizate de Consiliu:

„Nu existau scăderi pe simulările CNSPIS, care conțineau propuneri de metodologie, criterii de alocare și formule matematice de alocare a cifrei de școlarizare (…) Este altceva, ceva ce rezultă din „înțelepciunea ministerului.”

Problema cu aceste tăieri de locuri, acuză și profesorul Bogdan Murgescu, este că au fost f[cute „țintit”e [ri d elocuriScăderile au fost țintite „și nu au nimic de-a face cu calitatea actului de predare sau de pregătire a studenților”. Dacă ar fi fost făcută în funcție de criteriul calității, se putea lua în discuție.

Aspectele luate în calcul în calculele CNSPIS:

  • situația din anul anterior, în cazul fiecăruia dintre cicluri – pentru păstrarea stabilității în sistem
  • gradul de prioritizare în strategiile guvernamentale
  • cererea din anul anterior venită din partea candidaților – acum nu mai este luată în considerare deloc și s-ar putea ca acum oferta Ministerului să nu corespundă cu cererea, situație care a mai existat și în timpul comunismului (când statul dorea locuri multe la seral, iar tinerii, locuri la zi etc.)

Propunerea conținea și solicitare expresă pentru locuri pe care să candideze absolvenții de bacalaureat din rural, în scopul copensării deficitului de șansă al acestora.

Acum, explică profesorul Bogdan Murgescu, „ministerul a schimbat criteriul, nu mai este vorba despre locul de domiciliu al candidaților, ci de locul unde aceștia au terminat liceul”, ceea ce va crea probleme.

Poziția Ministerului Educației

„Sunt neîntemeiate acuzațiile potrivit cărora repartizarea locurilor/granturilor (pentru studiile universitare de licență, master și doctorat, finanțate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 – 2019) s-ar fi realizat pe criterii politice.

Ministerul Educației Naționale a urmărit susținerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României, cu respectarea principiului echității. Această fundamentare a locurilor repartizate era necesară încă din anul 2014”, precizează Ministerul Educației ntr-un comunicat transmis  miercuri.

”Cu ură și răzbunare”: Scrisoarea neobișnuit de dură a Universității București

„Despre triumful mediocrității și al găștilor politice
Domnii Valentin Popa si Gigel Paraschiv lovesc din nou!

De data aceasta, și cu binecuvântarea domnului Liviu Dragnea și a d-nei Viorica Dăncilă.

După ce, probabil, domnul Valentin Popa a decis, spre beneficiul public și personal, să stăruie, cu mai mare atenție, asupra “literelor” și nu ne-a mai desfătat, în ultima vreme, cu pronunțări publice, iată că acum trece și la cifre. Te-ai aștepta, nu-i așa, din partea unui distins inginer, care, după cum declară, “nu are întotdeauna toate cuvintele la domnia sa”, ca măcar aici, în domeniul cifrelor, să arate o ireproșabilă rigurozitate.

Cu ură și cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea și d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi și mai prestigioase universități românesti, universitățile din Consorțiul Universitaria, și le-au împărțit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăți de scaun ale învățământului universitar românesc.

Este lipsită de orice justificare rațională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universității din București pentru anul universitar 2018 – 2019, pe toate cele trei cicluri de studii: licență, cu 60 de locuri mai puțin; master, cu 335 de locuri mai puțin, adică cu 10% mai puțin decât anul trecut; iar la doctorat, poate vă întrebați câte locuri a primit Universitatea? Știm că studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor, poate și de aceea au tăiat din “pixul de demnitar” 59 de locuri, adică 17% față de locurile din anul precedent.

Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master și la licență, suma cu care bugetul Universității va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei.

Trebuie să le spunem studenților noștri, absolvenți de licență sau de master la drept, științe politice, filosofie, istorie sau litere, că din grija partidului, începând din toamnă, locurile lor se duc la universități locale, înființate după 1989, universități al căror prestigiu abia dacă poate trece dincolo de limitele propriei regiuni. Și atunci, nu putem decât să le facem o “modestă propunere” studentelor și studenților noștri: din toamnă, să se ducă să își facă masteratul sau doctoratul la tractoare, păduri sau ingineria motostivuitoarelor. Fără ifose de științe umaniste. Oricum, pentru a conduce România, îți trebuie, mai nou, diplomă de inginer, luată de la universități de anticameră politică.

Este un timp al polemicii si un timp al deciziilor instituționale sobre si lucide! Vă anunțăm că Universitatea din București va acționa Ministerul Educației în contencios administrativ, pentru că vrem să aflăm prin ce miracol “criteriile” de alocare a cifrelor de școlarizare pentru toamna acestui an au penalizat universitățile din Consorțiu și le-au recompensat pe aproape toate celelalte.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rector, Universitatea din București

Prof. univ. dr. Marian Preda
Președinte Senat, Universitatea din București”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Cred ca ar trebuie gasita o solutie ca o parte din cheltuielile cu scolarizarea si bursele studentilor sa fie restituite in termen de cinci ani de la terminarea studiilor deoarece unii dintre studenti pleaca peste hotare dupa terminarea studiilor iar Romania nu cred ca este in masura sa finanteze studiile personalului calificat din alte tari europene….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Cred ca ar trebuie gasita o solutie ca o parte din cheltuielile cu scolarizarea si bursele studentilor sa fie restituite in termen de cinci ani de la terminarea studiilor deoarece unii dintre studenti pleaca peste hotare dupa terminarea studiilor iar Romania nu cred ca este in masura sa finanteze studiile personalului calificat din alte tari europene….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: