vineri

26 aprilie, 2024

24 aprilie, 2014

Forţele ucrainene au ucis cinci separatişti pro-ruşi în confruntările care au loc în estul ţării, a anunţat joi Ministerul de interne ucrainean, citat de Reuters. În acelaşi timp, Vladimir Putin a avertizat că vor exista consecinţe dacă guvernul de la Kiev foloseşte arma împotriva propriului popor.

Iar ministrul rus al Apărării a anunţat, potrivit Russia Today, că arma Moscovei a fost nevoită, din cauza situaţiei din estul Ucrainei, să înceapă noi exerciţii militare la graniţa estică a Ucrainei.

Armata şi forţele de poliţie ucrainene au îndepărtat trei puncte de control instalate de separatişti în oraşul Slaviansk, controlat de aceştia. În timpul confruntărilor au murit cele cinci persoane, catalogate de ministerul de Interne, în comunicatul de presă, drept „terorişti”.


În sankt Petersburg, la o întâlnire cu presa regională, Vladimir Putin a avertizat autorităţile de la Kiev asupra comiterii unei crime împotriva propriului popor, dacă folosesc forţele armate în estul Ucrainei.

„Este o operaţiune de pedepsire şi, bineînţele, va atrage după sine consecinţe pentru cei care iau astfel de decizii. Şi va afecta relaţia dintre statele noastre”, a spus liderul rus.

Compania Gazprom a anunţat joi că a transmis o nouă factură companiei ucrainene Naftogaz, în valoare de 11,7 miliarde de dolari. Este o sumă care se adaugă la datoria existentă deja de 2,2 miliarde de dolari.

Confruntări verbale americano-ruse. SUA anunţă că vor impune sancţiuni

Preşedintele Barack Obama a spus că Rusia nu a respectat prevederile acordului de săptămâna trecută de la Geneva şi că SUA sunt pregătite să impună noi sancţiuni economice Moscovei, dacă nu va acţiona de urgenţă pentru a-i determina pe separatiştii din estul Ucrainei să depună armele.


Washingtonul acuză Rusia că alimentează conflictul din Ucraina, în timp ce Moscova replică şi susţine că SUA susţin un guvern nelegitim, pe cel de la Kiev. Impunerea sancţiunilor este o chestiune de zile, susţin oficiali americani.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a spus joi că occidentalii au încercat să provoace o nouă revoluţie colorată în Ucraina, să schimbe regimul, dar nu într-un mod democratic. Este o trimitere la revoluţia portocalie din 2004, din Ucraina, şi la cea din georgia, cunoscută ca revoluţia trandafirie, din 2003.

„Analiştii serioşi nu pun la îndoială faptul că nu este vorba despre destinul Ucrainei, ci că această ţară a fost pur şi simplu folosită şi continuă să fie folosită ca un pion într-un joc geopolitic. (…) Partenerii noştri occidentali încearcă să se comporte precum nişte câştigători ai războiului rece şi în aşa fel încât să nu ţină cont de Rusia în afacerile europene şi să facă lucruri care prejudiciază direct interesele rusiei”, a spus şeful diplomaţiei ruse, citat de AFP.

Rusia reia exerciţiile militare la graniţa cu Ucraina. Occidentalii întăresc prezenţa militară în Europa de Est

În urma operaţiunilor forţelor ucrainene în estul ţării, ministrul rus al Apărării a anunţat că se reiau exerciţiile militare la graniţa cu Ucraina.

“Ordinul de a folosi forţa împotriva civililor a fost deja dat, iar dacă această maşină militară nu se opreşte, numărul răniţilor va creşte. Suntem obligaţi să reacţionăm la această situaţie”, a spus ministrul rus.

Între timp, avioane ale aliaţilor occidentali execută zboruri de patrulare în spaţiul aerian al ţărilor baltice, iat numărul acestora a fost suplimentat, în timp ce aparate de zbor americane fac exerciţii în Polonia. Tot aici, unităţi speciale de intervenţie sunt amplasate în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Peste 500 de soldaţi americani vor desfăşura exerciţii militare în Polonia, iar primi 150 dintre ei au şi ajuns în această ţară.

Fregata USS Taylor a intrat în Marea Neagra marţi, pentru a „promova pacea şi stabilitatea în regiune”, in contextul crizei ucrainene, a anunşat marina americană. Misiunea acestei nave din clasa Oliver Hazard Perry (FFG 50), cu baza la Jacksonville (Florida), este să „asigure aliaţii NATO de angajamentul US Navy faţă de consolidarea angajamentului si îmbunătăţirea interoperabilităţii în atingerea unor obiective comune în regiune”, anunta Marina americana.

Fregata franceză Dupleix, staţionată acum în Cipru, urmează să ajungă în Marea Neagră sâmbătă sau duminică, menţinând la trei unităţi prezenţa navală NATO în zonă în contextul în care distrugătorul USS Donald Cook va reveni în Mediterană.

Cinci ani de Parteneriat Estic aniversaţi la Praga

În acest context confruntaţional între Occident şi Rusia, are loc aniversarea, la Praga, a Parteneriatului Estic, un format prin care UE a văzut colaborarea cu fostele repulbici sovietice.

Pentru unele dintre ele, parteneriatul a fost calea de a se apropia de UE, în vederea unei viitoare aderări la Uniune. Totuşi, cei 28 de membri par reticenţi în a mai primi noi membri, mai ales unii cu probleme cum sunt aceste ţări.

Georgia şi Republica Moldova au parafat Acordul de Asociere, urmând ca semnarea să aibă loc în lunile următoare, până în august, cel mai probabil.

Parteneriatul estic nu a fost un succes, consideră mulţi analişti europeni, pentru că a fost un format care a adus laolalttă ţări atât de diferite: belarus, alături de Ucraina sau Republica Moldova. Ucraina a fost miza parteneriatului, în încercarea europenilor de a o scoate de sub influenţa Rusiei.

Însă Republica Moldova a fost exemplul de succes al acestuia. În contextul celor întâmplate în Ucraina, europenii încearcă acum o protecţie a Republicii Moldova şi Georgiei în faţa presiunilor ruse. Zilele acestea, şefii diplomaţiilor franceză şi germană, Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier, fac o vizită comună în cele două ţări.

Republica Moldova, campioana olimpică la proba de curaj

„Dacă ar exista o olimpiadă pentru cea mai curajoasă ţară din lume, medalia de aur ar reveni moldovei. Politicienii umili din Europa şi America ar trebui să vină aici pentru un translant de coloană vertebrală”, scrie un comentator american în prestigioasa publicaţie New York Times.

Guvernul de la Chişinău a rezistat presiuniloor Moscovei, hotărât să adere la Uniunea Europeană şi să îşi întărească legăturile cu Occidentul, arată autorul.

Şi totuşi, dragostea Republicii Moldova pentru Occident rămâne neîmpărtăşită, mai scrie editorialistul New York Times.

Niciun preşedinte în funcţie nu a vizitat vreodată această ţară. Vizita în Ucraina a vicepreşedintelui Joe Biden din această săptămână ar fi fost un moment perfect pentru a veni la Chişinău şi a demonstra sprijinul SUA, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În fond, Moldova are o populaţie de mai puţin de patru milioane de persoane şi nu are o semnificaţie strategică evidentă.

În faţa lipsei de interes american, se mai arată în editorialul New York Times, Vladimir Putin ar putea anexa oficial Transnistria în următoarele săptămâni.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: