fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Articol recomandat de UiPath Romania

Pasul decisiv: de la digitalizare, la automatizarea proceselor de lucru și a serviciilor publice. Capitol nou în Planul Național de Relansare și Reziliență

Planul Național de Relansare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe în următorii ani conține un capitol special dedicat proiectelor de transformare/tranziție digitală… Mai mult

14.09.2020

Europa

Bugetul multianual al UE – stadiul negocierilor: Parlamentul cere 110 miliarde în plus, Consiliul cere detalii despre noile taxe, rebate-urile se plătesc cu granturi

Negociatorii europeni se grăbesc să stabilească ultimele detalii legate de următorul Cadru Fianciar Multianual, cu obiectivul ca primii bani ai noului buget multianual să fie… Mai mult

13.09.2020

La obiect

T2 2020 – puterea de cumpărare a pensiilor majorată cu 13,4% față de același trimestru al anului trecut

În al doilea trimestru din 2020, pensia medie lunară a fost de 1.436 lei, cu 13 lei peste valoare consemnată în trimestrul precedent (+0,9%). Ajustată… Mai mult

13.09.2020

Chestiunea

Megaplanul de dezvoltare a infrastructurii – megaafacere pentru vecini: România trebuie să importe 1,8 milioane de tone de bitum

Marele plan de relansare a României pentru următorul deceniu pune în centru investițiilor infrastructura de transport, cu o alocare de 60% din suma totală. Pe… Mai mult

13.09.2020

Ucraina/Forţele ucrainene continuă ofensiva în est, armata rusă a reluat exerciţiile militare la graniţă. Occidentul își sporește prezența militară în regiune

de Anne-Marie Blajan 24.4.2014

Forţele ucrainene au ucis cinci separatişti pro-ruşi în confruntările care au loc în estul ţării, a anunţat joi Ministerul de interne ucrainean, citat de Reuters. În acelaşi timp, Vladimir Putin a avertizat că vor exista consecinţe dacă guvernul de la Kiev foloseşte arma împotriva propriului popor.

Iar ministrul rus al Apărării a anunţat, potrivit Russia Today, că arma Moscovei a fost nevoită, din cauza situaţiei din estul Ucrainei, să înceapă noi exerciţii militare la graniţa estică a Ucrainei.

Armata şi forţele de poliţie ucrainene au îndepărtat trei puncte de control instalate de separatişti în oraşul Slaviansk, controlat de aceştia. În timpul confruntărilor au murit cele cinci persoane, catalogate de ministerul de Interne, în comunicatul de presă, drept „terorişti”.

În sankt Petersburg, la o întâlnire cu presa regională, Vladimir Putin a avertizat autorităţile de la Kiev asupra comiterii unei crime împotriva propriului popor, dacă folosesc forţele armate în estul Ucrainei.

„Este o operaţiune de pedepsire şi, bineînţele, va atrage după sine consecinţe pentru cei care iau astfel de decizii. Şi va afecta relaţia dintre statele noastre”, a spus liderul rus.

Compania Gazprom a anunţat joi că a transmis o nouă factură companiei ucrainene Naftogaz, în valoare de 11,7 miliarde de dolari. Este o sumă care se adaugă la datoria existentă deja de 2,2 miliarde de dolari.

Confruntări verbale americano-ruse. SUA anunţă că vor impune sancţiuni

Preşedintele Barack Obama a spus că Rusia nu a respectat prevederile acordului de săptămâna trecută de la Geneva şi că SUA sunt pregătite să impună noi sancţiuni economice Moscovei, dacă nu va acţiona de urgenţă pentru a-i determina pe separatiştii din estul Ucrainei să depună armele.

Washingtonul acuză Rusia că alimentează conflictul din Ucraina, în timp ce Moscova replică şi susţine că SUA susţin un guvern nelegitim, pe cel de la Kiev. Impunerea sancţiunilor este o chestiune de zile, susţin oficiali americani.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a spus joi că occidentalii au încercat să provoace o nouă revoluţie colorată în Ucraina, să schimbe regimul, dar nu într-un mod democratic. Este o trimitere la revoluţia portocalie din 2004, din Ucraina, şi la cea din georgia, cunoscută ca revoluţia trandafirie, din 2003.

„Analiştii serioşi nu pun la îndoială faptul că nu este vorba despre destinul Ucrainei, ci că această ţară a fost pur şi simplu folosită şi continuă să fie folosită ca un pion într-un joc geopolitic. (…) Partenerii noştri occidentali încearcă să se comporte precum nişte câştigători ai războiului rece şi în aşa fel încât să nu ţină cont de Rusia în afacerile europene şi să facă lucruri care prejudiciază direct interesele rusiei”, a spus şeful diplomaţiei ruse, citat de AFP.

Rusia reia exerciţiile militare la graniţa cu Ucraina. Occidentalii întăresc prezenţa militară în Europa de Est

În urma operaţiunilor forţelor ucrainene în estul ţării, ministrul rus al Apărării a anunţat că se reiau exerciţiile militare la graniţa cu Ucraina.

“Ordinul de a folosi forţa împotriva civililor a fost deja dat, iar dacă această maşină militară nu se opreşte, numărul răniţilor va creşte. Suntem obligaţi să reacţionăm la această situaţie”, a spus ministrul rus.

Între timp, avioane ale aliaţilor occidentali execută zboruri de patrulare în spaţiul aerian al ţărilor baltice, iat numărul acestora a fost suplimentat, în timp ce aparate de zbor americane fac exerciţii în Polonia. Tot aici, unităţi speciale de intervenţie sunt amplasate în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Peste 500 de soldaţi americani vor desfăşura exerciţii militare în Polonia, iar primi 150 dintre ei au şi ajuns în această ţară.

Fregata USS Taylor a intrat în Marea Neagra marţi, pentru a “promova pacea şi stabilitatea în regiune”, in contextul crizei ucrainene, a anunşat marina americană. Misiunea acestei nave din clasa Oliver Hazard Perry (FFG 50), cu baza la Jacksonville (Florida), este să “asigure aliaţii NATO de angajamentul US Navy faţă de consolidarea angajamentului si îmbunătăţirea interoperabilităţii în atingerea unor obiective comune în regiune”, anunta Marina americana.

Fregata franceză Dupleix, staţionată acum în Cipru, urmează să ajungă în Marea Neagră sâmbătă sau duminică, menţinând la trei unităţi prezenţa navală NATO în zonă în contextul în care distrugătorul USS Donald Cook va reveni în Mediterană.

Cinci ani de Parteneriat Estic aniversaţi la Praga

În acest context confruntaţional între Occident şi Rusia, are loc aniversarea, la Praga, a Parteneriatului Estic, un format prin care UE a văzut colaborarea cu fostele repulbici sovietice.

Pentru unele dintre ele, parteneriatul a fost calea de a se apropia de UE, în vederea unei viitoare aderări la Uniune. Totuşi, cei 28 de membri par reticenţi în a mai primi noi membri, mai ales unii cu probleme cum sunt aceste ţări.

Georgia şi Republica Moldova au parafat Acordul de Asociere, urmând ca semnarea să aibă loc în lunile următoare, până în august, cel mai probabil.

Parteneriatul estic nu a fost un succes, consideră mulţi analişti europeni, pentru că a fost un format care a adus laolalttă ţări atât de diferite: belarus, alături de Ucraina sau Republica Moldova. Ucraina a fost miza parteneriatului, în încercarea europenilor de a o scoate de sub influenţa Rusiei.

Însă Republica Moldova a fost exemplul de succes al acestuia. În contextul celor întâmplate în Ucraina, europenii încearcă acum o protecţie a Republicii Moldova şi Georgiei în faţa presiunilor ruse. Zilele acestea, şefii diplomaţiilor franceză şi germană, Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier, fac o vizită comună în cele două ţări.

Republica Moldova, campioana olimpică la proba de curaj

„Dacă ar exista o olimpiadă pentru cea mai curajoasă ţară din lume, medalia de aur ar reveni moldovei. Politicienii umili din Europa şi America ar trebui să vină aici pentru un translant de coloană vertebrală”, scrie un comentator american în prestigioasa publicaţie New York Times.

Guvernul de la Chişinău a rezistat presiuniloor Moscovei, hotărât să adere la Uniunea Europeană şi să îşi întărească legăturile cu Occidentul, arată autorul.

Şi totuşi, dragostea Republicii Moldova pentru Occident rămâne neîmpărtăşită, mai scrie editorialistul New York Times.

Niciun preşedinte în funcţie nu a vizitat vreodată această ţară. Vizita în Ucraina a vicepreşedintelui Joe Biden din această săptămână ar fi fost un moment perfect pentru a veni la Chişinău şi a demonstra sprijinul SUA, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În fond, Moldova are o populaţie de mai puţin de patru milioane de persoane şi nu are o semnificaţie strategică evidentă.

În faţa lipsei de interes american, se mai arată în editorialul New York Times, Vladimir Putin ar putea anexa oficial Transnistria în următoarele săptămâni.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 24.4.2014

Lăsați un comentariu


Europa

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să grăbească instalarea rețelelor 5G – în special, să nu amâne acordarea frecvențelor

Iulian Soare

Comisia Europeană a publicat vineri o recomandare prin care invită statele membre să impulsioneze investițiile în infrastructura necesară conectivității în bandă largă de foarte mare… Mai mult

Stiri

SUA acuză Hezbollah că a stocat nitrat de amoniu în Europa și cere anchetă transparentă la Beirut

Vladimir Ionescu

SUA au acuzat vineri Hezbollah că şi-a înmulţit “ascunzătorile de nitrat de amoniu” în mai multe ţări europene, părând să sugereze o posibilă legătură între… Mai mult

Stiri

Șefi ai Jandarmeriei, suspectați că și-au adăugat în mod fals ore suplimentare în timpul stării de urgență

Vladimir Ionescu

Șefii Jandarmeriei Române vor fi chemați la DNA, săptămâna viitoare, fiind suspectați că în timpul stării de urgență și-au adăugat în mod fals ore suplimentare… Mai mult

Europa

Oficial ungar: La 1848, saşii s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, nu m-am aşteptat la ceva mai bun nici de la Iohannis. Reacția MAE

Razvan Diaconu

Klaus Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit, a declarat Árpád János Potápi, secretarul… Mai mult

Europa

Decesul unui bolnav, atribuit unui atac cibernetic – o pacientă a murit în timpul transferului la alt spital

Iulian Soare

Poliția germană a deschis vineri un dosar de omor prin imprudență, după ce o femeie a murit în timpul unui atac cibernetic asupra sistemului informatic… Mai mult

Stiri

Noi definiții oficiale legate de Covid: „Suspect de coronavirus” și „caz probabil”

Vladimir Ionescu

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat vineri terminologia legată de Covid-19, definind sau redefinind sintagme precum „caz suspect”, „caz probabil” și „caz confirmat”.… Mai mult

Stiri

TikTok a contestat în instanță blocarea aplicației în SUA. China amenință cu sancțiuni împotriva companiilor americane

Razvan Diaconu

TikTok şi compania ByteDance Ltd., care deţine această aplicație chineză, au cerut unei instanțe americane să blocheze decizia administraţiei Trump de a interzice canalul de… Mai mult