miercuri

3 iulie, 2024

1 iulie, 2024

Turcia, România și Bulgaria au început luni, 1 iulie, operațiuni comune de deminare în Marea Neagră, pentru a îmbunătăți siguranța transportului maritim, anunță Bloomberg.

Inițiativa condusă de Istanbul este prima acțiune comună majoră a țărilor riverane Mării Negre de la invazia Rusiei în Ucraina începută în februarie 2022. Turcia, Bulgaria și România au semnat pe 11 ianuarie un acord pentru acțiuni comune de înlăturare a minelor navale din Marea Neagră.

Guvernul bulgar a subliniat că activitățile grupului nu vor fi îndreptate împotriva niciunei alte țări, iar operațiunea ar trebui să contribuie la îmbunătățirea cooperării și a relațiilor de bună vecinătate între participanți.

Minele pun în pericol siguranța căilor maritime de transport


Rusia și Ucraina sunt producători cheie de cereale, iar războiul a amenințat siguranța trecerii mărfurilor.

Anul trecut, Kievul a inițiat propria sa rută de export la Marea Neagră, ca urmare a prăbușirii acordului privind coridorul securizat susținut de Rusia, Turcia și Organizația Națiunilor Unite. Această măsură a stimulat semnificativ exporturile și a accelerat creșterea economică a Ucrainei peste previziuni, în ciuda faptului că ruta rămâne riscantă.

Ministerul Infrastructurii din Ucraina a raportat săptămâna trecută că, de când coridorul maritim a început să funcționeze în august 2023, țara a exportat 37,4 milioane de tone de produse agricole din porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.

Turcia, România și Bulgaria sunt membre NATO. Cu toate acestea, în acest caz, forțele lor maritime sunt gestionate în afara NATO, în parte pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia.


De la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, echipele de scafandri militari români, bulgari și turci au dezamorsat în mod regulat minele aflate în derivă în apele lor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: