8 octombrie, 2015

sriDepus la Parlament înainte de vacanţa parlamentară, pe data de 2 iulie 2015, raportul de activitate al SRI pentru anul 2014 urmează să fie discutat într-o viitoare şedinţă a plenului reunit, în luna octombrie.

Dincolo de obişnuitele exprimări vagi, carcteristice oricărui document de uz public, câteva constatări şi cifre relevante:

122 de mandate de interceptare pe zi

Potrivit raportului de activitate al SRI, în 2014 au fost puse în executare 44.759 de mandate de interceptare a comunicaţiilor (o cadenţă de 122,6 mandate zilnic), cu următoarea distribuţie:

  • 2.762 mandate de securitate naţională, din care 2,496 mandate pentru SRI
  • 42.263 mandate de supraveghere tehnică şi 2.410 ordonanţe aparţinând structurilor Ministerului Public şi DNA.

Comparativ cu 2013, când au fost puse în aplicare 38.884 de mandate- se evidenţiază o creştere cu 15,11% a numărului de autorizări.

Cel mai consistent capitol – Securitate economică

La capitolul „securitate economică”, raportul SRI pare mai la obiect și mai consistent decât toate cele patru moţiuni de cenzură depuse de opoziţie la adresa guvernului.

În vreme ce din declaraţiile reprezentanţilor guvernului răzbate numai optimism, doar procurorii DNA par să ia în seamă informările primite de la SRI:

  • capacitatea de absorbţie/administrare a fondurilor europene a continuat să reprezinte un punct nevralgic (…) O vulnerabilitate suplimentară a constituit-o menţinerea practicilor de corupţie în rândul decidenţilor din instituţii publice cu atribuţii în linia evaluării, avizării şi monitorizării proiectelor”.
    Nota redacţiei– în 2014, ministrul Fondurilor Europene a fost Eugen Orlando Teodorovici
  • „în ceea ce priveşte infrastructura de transport– aflată în avansată stare de degradare- au persistat deficienţele asociate subfinanţării şi utilizării nejudicioase a resurselor financiare disponibile, intereselor private de accesare şi derulare, în condiţii preferenţiale, a unor contracte”.
    Nota redacţiei– în 2014, ministru al Transporturilor a fost Ioan Rus
  • „pe componenta dezvoltare regională, cele mai mari probleme au fost cauzate de: alocarea preferenţială a resurselor bugetare şi promovarea preferenţială de lucrări de investiţii; iniţierea de investiţii necorelate cu cerinţele şi oportunităţile regionale”.
    Nota redacţiei– în 2014, ministru al Dezvoltării a fost Liviu Dragnea.
  • „evoluţiile din domeniul agriculturii au fost marcate de carenţe sistemice- derivate din absenţa sau caracterul ineficient al măsurilor de restructurare- şi de modul defectuos de alocare/gestionare a resurselor. Pe componenta siguranţei alimentare, s-a remarcat perpetuarea riscurilor la adresa sănătăţii consumatorilor, prin consum de alimente insuficient verificate”.
    Nota redacţiei– în 2014, ministrul Agriculturii a fost Daniel Constantin.
  • În sectorul financiar (…) nivelul veniturilor bugetare a fost afectat de practicile specifice economiei subterane, o contribuţie relevantă la menţinerea nivelului ridicat al acestui fenomen revenind deficienţelor în activitatea ANAF”.
    Nota redacţiei– şeful ANAF este Ştefan Diaconu

Corupţia văzută de SRI

Din raportul de ativitate pe 2014, principalele domenii afectate de corupţie, potrivit SRI :

  • „Deşi a afectat cvasitotalitatea sectoarelor de importanţă strategică, fenomenul corupţiei s-a manifestat predilect în administraţia publică. (…) Activităţile abuzive/ilegale ale unor decidenţi locali, în beneficiu personal sau de grup, au fost potenţate de conexiunile cu exponenţi ai mediilor interlope. Grupuri de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalaţi ca membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată”.
  • „Sistemul public de sănătate s-a confruntat cu deficienţe recurente generate insuficienţa resurslor financiare şi umane şi gestionarea nejudicioasă sau abuzivă a celor existente. Pe acest fond, au fost favorizate frauda şi corupţia, menţinându-se precaritatea serviciilor medicale”.
  • „Au continuat să se semnaleze deturnări ale actului de justiţie, pe fondul imixtiunilor unor grupuri de interese, în baza unor relaţii de cointeresre cu actori din sistem. (…) Exponenţii criminalităţii organizate au reuşit să îşi creeze pârghii de intervenţie pe diverse paliere ale sistemului în scopul vicierii procesului judiciar penal în conformitate cu propriile interese”.

Despre rutele de migraţie – nivel de alertă „albastru”- precaut


Din preambulul raportului, parlamentul este informat că „SRI nu s-a confruntat în 2014 cu surprize strategice, în pofida complexităţii şi impredictibilităţii tabloului operativ”.

„Conex riscurilor provenite din accesarea rutelor de migraţie ilegală de către persoane cu istoric jihadist, s-au ănregistrat preocupări pentru identificarea unor variante aparent legale pentru pătrunderea în teritoriul naţional, în perspectiva continuării dplasării spre Occident. În numeroase situaţii, s-au evidenţiat legăturile cu structuri de criminalitate organizată, precum şi vulnerabilităţile legislative şi instituţionale.”, arată SRI în documentul depus la Parlament.

În 2015, în perioada în care Europa a început să fie luată cu asalt de migranţi, mai mulţi români au fost arestaţi în Ungaria şi Austria din cauză că transportau migranţi ilegali. În condiţiile în care SRI anunţă că a fost preocupat de fenomen, fie că informaţiile obţinute nu au fost suficiente, fie că acestea nu au fost valorificate eficient de MAI.

Valorificarea informaţiilor. Cifre relevante

  • Potrivit propriului raport, SRI a transmis în 2014 beneficiarilor legali din plan central 5.373 de informări, cu 10,18% mai puţine decât în 2013.
  • Numărul reacţiilor beneficiarilor a înregistrat, la fel, o scădere faţă de 2013 cu aproximativ 17%.
  • Guvernul şi Administraţia Prezidnţială au reprezentat principalii beneficiari ai informărilor.
  • La dispoziţia beneficiarilor legali din administraţia publică locală au fost transmise 2.037 de informări, majoritatea adresate prefecţilor.
  • În plan local, aceste informări au generat 4.000 de reacţii (în creştere cu 42% comparativ cu 2013)
  • Parchetul de pe lângă ÎCCJ a primit 126 de informări din partea SRI
  • DIICOT a beneficiat de 826 informări
  • DNA a fost principalul beneficiar al informărilor SRI- 1.229 documente primite în 2014
  • 542 de informări au fost trimise diverselor parchete
  • MAI a primit 614 informări

SRI apreciază activitatea Academiei Naţionale de Informaţii. Nimic despre plagiate

Pe dimensiunea resurselor umane, raportul de activitate al SRI enumeră o serie de realizări, precum „procedurarea unor etape fundamentale ale traseelor de carieră”, „majorarea volumului şi diversităţii aportului didactic al centrelor de perfecţionare” sau „dezvoltarea fără precedent a activităţii de învăţământ din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii Mihai Viteazu”.

În 2015 în presă au apărut mai multe suspiciuni de plagiat în ceea ce priveşte unele lucrării de doctorat al căror coordonator a fost, la Academia SRI, vicepremierul  Gabriel Oprea. Mai exact, este vorba despre lucrările secretarei lui Gabriel Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, care este şi secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Victor Ponta, Loredana Radu, şi despre cea a prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.

Chestiunea rămâne să fie lămurită, probabil, în raportul pe anul 2015, pe care SRI îl va depune la Parlament anul viitor.

Direcțiile de atenție pe anul 2015

În final, raportul conţine obiectivele prioritare ale serviciului pentru anul 2015.

Aceste obiective sunt:

  • Corupţia, ca ameninţare la adresa securităţii naţionale
  • Disfuncţionalităţile din sistemele publice de sănătate, învăţământ şi protecţie socială
  • Dificultăţile economice asociate nevalorificării judicioase a resurselor, proliferării economiei subterane, absorbţiei deficitare a fondurilor europene şi disfuncţionalităţile din sistemul financiar-bancar
  • Agresiunile cibernetice derulate de actori statali şi non-statali
  • Ameninţarea teroristă
  • Activităţi informative desfăşurate de serviciile de informaţii ale unor state din regiune
  • Efecte induse de evoluţiile îngrijorătoare ale situaţiei de securitate din spaţiul limitrof
  • Criminalitatea organizată
  • Manifestări extremiste

O frază foarte interesantă

Separat, SRI afirmă că este interesat de „întărirea mecanismului de asistenţă şi sprijin juridic, inclusiv prin susţinerea demersurilor extra şi intrainstituţionale pentru elaborarea, avizarea şi aprobarea actelor normative cu caracter general sau intern cu incidenţă în activitatea serviciului”.

Descărcaţi AICI Raportul de activitate al SRI depus la Parlament

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: