miercuri

24 aprilie, 2024

28 decembrie, 2015

buget-2013-salariul-minimDiscuțiile tripartite (Guvern, Patronate, Sindicate) pe chestiunea salariului minim s-au terminat luni în coadă de pește.
Ministerul Muncii va înainta marţi o propunere cu privire la o eventuală majorare a salariului minim. Acesta ar urma să crească la 1.200 de lei începând din mai 2016, nu din ianuarie cum au cerut sindicaliştii.

Sindicatele au anunțat, după discuțiile de luni, mişcări de stradă, din 15 ianuarie, dacă executivul va decide să amâne majorarea salariului minim, potrivit lui Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, la ieşirea de la negocierilor cu reprezentanţii Guvernului.

Decizia finală cu privire la majorarea salariului minim ar urma să fie luată miercuri, în şedinţa de Guvern. Varianta propusă de executiv, de a amâna cu patru luni intrarea în vigoare a măririi, nu i-a mulţumit pe sindicaliştii prezenţi la discuţiile cu reprezentanţii Guvernului.

Consiliul Naţional Tripartit, format din reprezentanţi ai Guvernului şi din liderii confederaţiilor sindicale şi patronale, s-a întrunit luni, în jurul orei 17, la sediul Ministerului Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016. Guvernul a anunţat că va lua o decizie cu privire la o eventuală majorare a salariului minim până la finele acestui an.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, a declarat, săptămâna trecută, că executivul va lua o decizie privind salariul minim până în 31 decembrie, urmând să analizeze oportunitatea unei majorări.


Nu doar patronatele încearcă să evite creșterea de la 1 ianuarie a salariului minim, ci și guvernul, din cauza impactului bugetar suprapus peste deficitul pe 2016 întins deja la limită.

(Citiți și: ”Care este miza majorării salariului minim pentru angajatori”)

Ministerul Economiei a publicat săptămâna trecută un sondaj pentru a se consulta cu privire la impactul pe care l-ar avea mărirea salariului minim la nivelul de 1.200 de lei brut pe lună.

„Prin întrebările punctuale despre viitorul afacerilor în 2016, ne propunem să identificăm atât efectele creșterii salariului minim asupra strategiei de business a antreprenorilor români, cât și gradul de ocupare al forţei de muncă”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Economiei.

Sindicatele au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, în vreme ce patronatele au cerut plafonarea impozitării.


„Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie şi a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de faţă analizează variantele. (…) Decizia aparţine Guvernului, care va decide acest lucru până în 31 decembrie„, a declarat ministrul muncii, Ana Costea săptămâna trecută.

Potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, în 11 decembrie erau 1.402.329 de angaţi cu salariu minim de 1.050 de lei şi 129.950 cu salariul de 1.200 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: