luni

24 iunie, 2024

14 iunie, 2024

Marea Britanie, SUA și Canada acuză Rusia de amestec în alegerile prezidențiale ale Republicii Moldova și în referendumul privind aderarea la UE, ambele programate în această toamnă. Într-o declarație comună emisă în prima zi a summit-ului G7 din Italia, cele trei guverne au acuzat actori ruși de „răspândire de minciuni” și de „subminare a instituțiilor democratice moldovenești”, într-o campanie de interferență politică de durează de ani de zile.

Cele trei țări occidentale, scrie The Guardian, au declarat că Moscova încearcă să îl submineze pe președintele pro-occidental al Republicii Moldova, Maia Sandu, înainte de următoarele alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE. Ambele voturi sunt programate pe 20 octombrie.

Guvernele Maiei Sandu au fost susținători puternici al Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.


Premierul Dorin Recean a reacţionat pe X, spunând că este recunoscător pentru sprijinul celor trei aliaţi şi a promis că „încercările Kremlinului de a submina suveranitatea (Moldovei) şi de a incita la tulburări nu vor avea succes”.

Cei trei aliaţi au emis declaraţia la o zi după ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Evgeniei Guţul, guvernatorul pro-rus al regiunii moldoveneşti autonome Găgăuzia. Guţul se confruntă cu acuzaţii penale de canalizare a fondurilor din Rusia pentru a finanţa Partidul Şor, acum interzis, înfiinţat de Ilan Şor, oligarhul prorus refugiat în Rusia şi condamnat pentru fraudă în Moldova.

În timpul unei vizite a secretarului de stat american Antony Blinken la Chişinău luna trecută, Maia Sandu a acuzat Kremlinul că foloseşte grupurile criminale din Găgăuzia pentru a aduce bani ruşi ca să finanţeze activităţi de destabilizare şi încercări de „corupere a alegerilor”.

În declaraţia comună de joi, aliaţii au declarat că împărtăşesc îngrijorarea Maiei Sandu că Kremlin foloseşte grupuri criminale pentru a finanţa activităţi politice. Interferenţa politică a Moscovei, au spus ei, datează de ani de zile, şi au citat ca exemplu „sprijinul direct” pe care angajaţii reţelei de televiziune RT, finanţată de stat, l-au oferit lui Ilan Şor.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: