marți

16 iulie, 2024

19 iunie, 2024

Nvidia a devenit de marți cea mai valoroasă companie din lume, detronând Microsoft deoarece procesoarele sale de ultimă generație sunt un element esențial în cursa pentru dezvoltarea tehnologiilor ce implică utilizarea Inteligenței Artificiale (AI).

Acțiunile producătorului de cipuri au urcat marți cu 3,5%, ajungând la 135,58 dolari, ridicând capitalizarea de piață a companiei la 3,335 trilioane dolari, la doar câteva zile după ce depășise și Apple, producătorul telefoanelor iPhone, devenind astfel cea mai valoroasă companie din lume, transmite Reuters.

Nvidia a ridicat indicii bursieri

Marți, capitalizarea Microsoft era de 3,317 trilioane dolari, după ce acțiunile sale coborâseră cu 0,45%. Acțiunile Apple au scăzut cu peste 1%, ducând valoarea de piață a companiei la 3,286 trilioane de dolari.


Creșterea uimitoare a valorii de piață a Nvidia din ultimul an este emblematică pentru frenezia care a cuprins Wall Street generată de optimismul privind dezvoltarea tehnologiilor care implică folosirea IA.

Însă, în timp ce Nvidia a ridicat la maxime istorice indicele S&P 500 și Nasdaq, investitorii se tem că optimismul exploziv referitor la IA s-ar putea evapora dacă vor apărea semne de încetinire a investițiilor companiilor de tehnologie.

 „Este piața Nvidia; cu toții doar tranzacționăm în ea”, spune Steve Sosnick, strateg șef la Interactive Brokers, citat de Reuters.

Valoarea Nvidia s-a triplat într-un an

Prețul unei acțiuni Nvidia aproape s-a triplat în acest an, în comparație cu o creștere de aproximativ 19% a acțiunilor Microsoft, în condițiile în care cererea pentru procesoarele destinate serverelor de IA a depășit oferta.


Giganții tehnologici Microsoft, Meta Platforms și Alphabet, proprietarul Google, concurează pentru a-și dezvolta capacitățile de procesare IA și pentru a intoduce tehnologia revoluționară în produsele și serviciile lor.

Un apetit imens pentru procesoarele IA ale Nvidia, considerate cu mult superioare ofertelor concurenților, le-a crescut mult valoarea, iar mulți investitori văd Nvidia drept cel mai mare câștigător de până acum în urma dezvoltării IA.

Nvidia depinde de dezboltarea IA

„Nvidia a primit multă atenție pozitivă și a făcut o mulțime de lucruri foarte corect, dar un mic pas greșit este posibil să provoace o corecție majoră a prețului acțiunilor, iar investitorii ar trebui să fie atenți”, a declarat Oliver Pursche, vicepreședinte al Wealthspire Advisors din New York.

Câștigul de marți a ridicat acțiunile Nvidia la un nivel record și a adăugat peste 110 de miliarde de dolari la capitalizarea sa de piață, valoare echivalentă cu întreaga capitalizare a producătorului de armament Lockheed Martin.

Valoarea de piață a companiei a crescut de la 1 trilion de dolari la 2 trilioane de dolari în februarie în doar nouă luni, în timp ce a durat puțin peste trei luni pentru a atinge 3 trilioane de dolari în iunie.

Profiturile Nvidia au depășit așteptările

De la boom-ul său anticipat în urmă cu aproximativ un an, compania a depășit în mod constant așteptările de pe Wall Street la capitolul venituri și profit, cererea pentru procesoarele sale grafice depășind cu mult oferta, în timp ce companiile se grăbesc să încorporeze aplicații AI.

Directorii Nvidia au declarat în luna mai că cererea pentru cipurile sale Blackwell AI ar putea depăși producția „cu mult în cursul anului viitor”.

Creșterile abrupte ale așteptărilor analiștilor cu privire la câștigurile viitoare ale Nvidia au depășit câștigurile imense ale prețului acțiunilor, ducând la o scădere a evaluării câștigului pe acțiune.

Acțiunile Nvidia s-au tranzacționat recent la de 44 de ori profitul anticipat, în scădere față de peste 84 de ori în urmă cu aproximativ un an, arată datele LSEG.

Pentru a crește atractivitatea acțiunilor sale în rândul investitorilor de retail, Nvidia și-a splitat săptămâna trecută valoarea acțiunilor în 10, pentru a fi accesibile micilor investitori.

Top 10 cele mai valoroase companii din lume

În primele zece companii din lume după valoarea de piață, șapte sunt companii tehnologice, una este petrolieră (Aramco), un fond de investiții (Berkshire Hathaway) și un famaceutică (Eli Lilly).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: