miercuri

26 iunie, 2024

19 iunie, 2024

România continuă să înfrunte provocări majore în gestionarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje. Potrivit celor mai recente date, țara noastră a reciclat doar 38,31% din deșeurile de ambalaje, marcând o scădere de 1,56 procente, conform informațiilor centralizate de Institutului Național de Statistică (INS).

Această scădere evidențiază nevoia urgentă de măsuri concrete, coerente și eficiente pentru a stimula reciclarea și a proteja mediul înconjurător, arată un comunicat al Clean Recycle.

Progrese modeste la reciclarea plasticului și a hârtiei/cartonului

Pe grupe de categorii, cele mai semnificative scăderi au fost observate la reciclarea sticlei, care a scăzut drastic de la 42,6% în 2020 la 28,03% în 2021, și a metalului, care a înregistrat o diminuare de la 51,12% la 44,24%.


Pe de altă parte, se înregistrează progrese modeste în reciclarea plasticului și a hârtiei/cartonului. Rata de reciclare a plasticului a crescut de la 30,05% în 2020 la 31,59% în 2021, iar pentru hârtie și carton, de la 63,2% la 67,88%. Cu toate acestea, sunt insuficiente pentru a compensa scăderile semnificative din celelalte sectoare.

”România nu realizează progrese suficiente pentru a îndeplini obiectivele de mediu”

„Aceste date reprezintă un nou semnal de alarmă pentru România. Așa cum subliniem de fiecare dată, este clar că România nu realizează progrese suficiente pentru a îndeplini obiectivele de mediu stabilite de Uniunea Europeană. Problemele sunt numeroase, dar este esențial să ne concentrăm pe soluții.

Este imperativ să intensificăm eforturile de educare și conștientizare a populației cu privire la importanța reciclării, să îmbunătățim infrastructura de colectare și să implementăm politici eficiente care să stimuleze reciclarea la nivel național. Doar printr-o abordare coordonată și un angajament ferm putem asigura un viitor durabil pentru țara noastră”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

În lumina acestor provocări, este necesar un efort comun din partea autorităților, organizațiilor de mediu, cetățenilor și a companiilor generatoare de deșeuri de ambalaje, pentru a contribui activ la creșterea ratei de reciclare prin adoptarea unor practici sustenabile și responsabile.

Clean Recycle, peste 800 de clienți în portofoliu


În primele 4 luni din an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 37 de mii de tone de deșeuri de ambalaje pentru cei peste 800 de clienți din portofoliu, din care a fost reciclată o cantitate de 18 mii de tone, iar valorificate prin incinerare 1700 de tone. 

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători de pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării și valorificării ambalajelor și deșeurilor din ambalaje puse pe piață de producători și importatori.

Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 800 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice ș.a.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: