Resursele României – cazul Hidroelectrica: poveste adevărată despre pe cine aş chema eu la Parchet

de Cristian Grosu | 18.6.2012 .

Nici nu ştiu cu ce să încep. Hai, mai bine, chiar cu începutul:

„Domnu ziarist, la ce s-a întâmplat aici, la Hidroelectrica, eu, care le-am văzut pe toate cu ochii mei, pot să spun doar atât: la capitolul subminarea economiei naţionale, Ceauşescu a fost împuşcat pentru mai puţin!”.

Era anul 2002, iar omul din faţa mea, un inginer „din sistem” căruia m-am străduit apoi ani de zile să-i protejez  anonimatul, mă îndrumase ori de câte ori mă rătăceam – prin documente, copii după contracte, schiţe tehnice şi uneori prin simple sugestii – prin hăţişurile celei mai frauduloase afaceri din istoria de după 90: „retehnologizarea” hidrocentralelor de la Portile de Fier şi punerea pe roate a „industriei” băieţilor deştepţi.

În cele 2 luni jumătate cât cotrobăisem prin subteranele acestei uriaşe afaceri (eram primul ziarist de investigaţii care o făcea) parcursesem căi bătute de politcieni, hoţi tehnocraţi şi experţi tehnici numiţi politic, profesori universitari la politehnici, sindicalişti, prezumtivi puşcăriaşi şi victimele sigure (cei care se împotriviseră, din sistem, dezastrului la care asistăm azi) – oameni nenorociţi de miliardele de dolari care trecuseră ca tăvălugul peste ei în drumul spre conturile celor din spatele Porţilor de Fier.
Apropo: printre cei cu care vorbisem – e drept, doar la telefon – era şi directorul de la partea sârbească a hidrocentralei, pe care-l întrebasem de ce nu se bagă şi Serbia sa-si „retehnologizeze” partea ei, asa cum au făcut-o ai noştri. Într-o românească simpatică, omul mi-a răspuns râzând: „Domnule, la noi e altfel, noi suntem mai înapoiaţi: la noi încă nu s-a desfiinţat pedeapsa cu moartea”.

Porţile de Fier (construită în colaborare cu Uniunea Sovietică în 1965) fuseseră perla industriei energetice strategice româneşti, iar după Revoluţie a fost singura entitate care echilibra coşul energetic al românului strivit de tranziţie: aici megawattul se producea cu 4 dolari, în vreme ce Termoelectrica îl producea cu 45, iar Nuclearelectrica cu 27 de dolari.
În anul 2002, când în lume goana după resurse declanşa deja războaie şi conflicte geopolitice, România era pregătită, prin politicienii ei – de atunci şi de mai târziu – să-şi bată joc de ce avea ea mai mare şi mai de preţ în Energie. Aici mai am de adugat doar atât: întâlnirea mea faţă în faţă cu ministrul de atunci Dan Ioan Popescu poate fi citită AICI, iar din investigaţia mea editorii prieteni cu miniştrii lui Adrian Năstase aveau să publice doar câteva generalităţi. Unii vorbesc şi astăzi la televizor despre etica politică şi nu simt nicio responsabilitate.

Dar „retehnologizarea” – făcută prost şi la costuri de aproape 5 ori mai mari decât cele angajate prin contractele initiale (o diferenţă de circa 600 de milioane de dolari) – trebuia urmată de etapa a doua a păgubirii statului. Pentru a plăti diferenţa furată la  retehnologizare, Hidroelectrica a inventat contractele preferenţiale. Aşa s-a născut primul „băiat deştept”, Bogdan Buzăianu, apropiat al lui Dan Ioan Popescu şi fin de cununie al acestuia. Nu intrăm în detalii complicate, e de ajuns doar atât: odată deschisă lista deştepţilor, au început înscrierile, că doar contractele nu puteau ajunge la vreun prost de pe stradă. Aşa a mai fost Hidroelectrica furată pentru a doua oară: paguba pe care a înregistrat-o prin aceste contracte preferenţiale se ridică, potrivit calculelor FMI, BM şi CE, la circa 200-250 de miliioane de euro pe an. Înmulţim cu X ani de funcţionare a vârtelniţei şi împărţim Y – neajunsurile pe care le-a produs seceta.

Înainte de-a ajunge la ziua de azi, iată listuţa din care eu, dacă aş fi procuror, aş mai chema din când în când la o bere – nu pentru anchetă, ci doar pentru a afla poveştile unor oameni care chiar ştiu ce a fost la Hidroelectrica.

1. Dan Ioan Popescu şi Adrian Năstase – ca oficiali în mandatul cărora a început dezastrul de la Hidroelectrica. Asta vorbind eufemistic. pentru că, de fapt, Hidroelectrica erau chiar ei.

2. Eugen Pena – directorul de atunci al Hidroelectrica. Omul a mai fost chemat pe la Parchet, dar ştim cum e: mai o amânare, o chichiţă, o aducere aminte – nici nu ştii ce poate face memoria de termen lung.

3. Bogdan Buzăianu – cel care, prin firma de atunci VA Tech (cu participatie elvetiana) făcuse retehnologizarea – firmă contorsionată mai apoi în Energy Holding. Imediat ce Alianţa DA a căştigat alegerile tunând şi fulgerând împotriva băieţilor deştepţi, Buzăianu a renunţat la cetăţenia română în favoarea celei elveţiene. S-a speriat ca prostul: vremurile bune continuau.

4. Codrus Sereş şi Dan Voiculescu: primul în calitate de ministru al economiei în timpul contractului de energie ieftină pe care Grivco (firma celui de-al doilea) l-a obţinut.

5. Varujan Vosganian. Sub presiunea mediatică de-a sesiza Parchetul asupra acestor contracte, le-a prezentat în CSAT. Nu le-a făcut publice, invocând faptul că nu scrie nicăieri că are voie să facă asta. Şi chiar ar fi avut ce publica – clauzele erau cam ca în poveste: contractul prevedea că, în cazul că statul reziliază unilateral (termenul era 10 ani!), băieţii deştepţi se alegeau nu doar cu frumoasele fiice ale politicienilor semnatari, ci şi cu jumătate din împărăţie. Partea cu fiicele e (poate) o metaforă. Dar cea cu jumătatea de împărăţie nu.

6. Traian Băsescu. A câştigat alegerile denunţând retehnologizarea de la Porţile de Fier şi contractele „băieţilor deştepţi” – de altfel, termenul îi şi aparţine. L-aş întreba ce ştie el de aceste contracte, numele celor pe care n-a reuşit să-i oprească să fure, informaţiile pe care el, ca şef al statului, le-a avut mai apoi despre contracte şi cum pot fi ele folosite în sensul recuperării prejudiciului de către stat.

7. Adriean Videanu: a prelungit aceste contracte, după ce, în urma unor negocieri, a mai obţinut ceva firimituri la ele.

8. Ion Ariton – ministru al Economiei în 2011 – an în care Hidroelectrica a înregistrat o prăbuşire a profitului (de la circa 55 de milioane, la circa 1,6 milioane de euro) – în vreme ce la Hidroelectrica fusese uns pupilul său.

Ce-a urmat după aceşti domni ştim: presiuni de la FMI , Banca Mondială şi Comisia Europeană pentru rezilierea acestor contracte, încercările de ultimă oră ale guvernelor de-a găsi formule juridice adecvate rezilierii unilaterale, promisiuni şi fizionomii încruntate. Şi puţină morfină: se listează/nu se listează pe bursă, punem/nu punem management privat la această megacompanie de stat.

Până astăzi, când a picat bomba: Cel mai valoros activ al statului a cerut insolvenţa.

Dar să nu trecem cu vedera şi cum a făcut-o:

Pe 8 iunie, premierul formează o comisie inerministerială (Economie, Finante, Interne etc) care  să evalueze situaţia de la Hidroelectrica.

Fix şapte zile mai târziu, pe 15 iunie, Hidroelectrica face cerere de insolvenţă la Tribunal. Fix vineri.

Luni, după vineri, se află de insolvenţă. Sub stupoarea generală, Ministerul Economiei anunţă că decizia de cerere a insolvenţei a fost luată de Consiliul de Administraţie, şi că Ministerul nu se implică „pentru a nu influenţa decizia Justiţiei”.

Dar la întrebările presei, membrii Consiliului de Administraţie răspund că au aflat şi ei din presă de insolvenţă. O fi ştiind el ceva directorul executiv… dar directorul executiv spune că şi el tot din presă a aflat de ce a decis Consiliul de Adminsitraţie.

Aşa se face că, la 72 de ore de la cerecea insolvenţei, niciunul din cei care ar fi trebuit să decidă această cerere nu ştie nimic!

Ca un făcut, totul se petrece când premierul e plecat din ţară.

Enigma insolvenţei

Sigur, atunci când Perla Coroanei ajunge la porci se pot face multe speculaţii şi scenarii.

1. Primul, legat de interesele care se tot ţes în jurul Hidroelectrica: după raptul retehnologizării din prima etapă, şi după scurgerea miliardelor în etapa a doua – a băieţilor deştepţi, a venit, în fine etapa a treia: după ce-am întins-o pe toate maidanele, poate ne iese ceva şi din măritiş: sau, dacă nu, măcar zestre să nu-i dăm.

Nu există la ora asta – în mod incredibil – informaţii care să ne facă să bănuim intenţia cu care cea mai mare unitate strategică din energie este împinsă în insolvenţă, iar lumea e acum prea preocupată cu agenda pe care au aruncat-o în piaţă politicienii: alegeri la PDL, abuzul cu ICR etc, etc.

2. Cel de-al dopilea scenariu e de bine (nu sunt procuror): nu ştim exact cum s-a pus problema cu Hidroelectrica la negocierile cu finanţatorii – am putea crede că suntem paranoici dacă nu am fi trăit pe pielea noastră privatizarea Petrom şi contractul EADS şi povestea cu Bechtel, dacă nu am trăi, adică, în ţara “tainului”.
Iar o mimare a unui proces de insolvenţă poate că mai presupune nişte amânări la listarea într-un moment dezavantajos, o fandare, o încercare de reorganizare, sau o transee săpată în războiul cu lacomele bănci… Sau evitarea celor 5 (cinci) anchete începute de Comisia Europeană care suspectează că preţurile mici din contractele directe sunt, de fapt, un ajutor de stat.
Fiindcă cererea insolvenţei doar pentru nişte contracte nereziliate ar fi, totuşi, o măsură disproporţionată, fie şi numai prin efectele colaterale pe care le produce.

Ei, pe ce mergem: Pe cazul 1 – îi trimitem la procurori, sau pe cel de-al doilea – prezumţia de patriotism şi de nesomn de grija interesului naţional?

Sau poate o fi cel de-al treilea scenariu – scăpat, îndeobşte, de toţi observatorii – prostie şi incompetenţă? De fapt, inconştienţă?

PS: Cum era să uit?

Pe cine aş mai chema: pe domnul Victor Ponta. El era şeful Corpului de Control al premierului la ora când la Hidroelectrica se făceau retehnologizarea şi contractele băieţilor deştepţi.

Publicat la data de 18.6.2012 .

29 comentarii

 1. Laurentiu
  18.6.2012, 6:55 pm

  Dar noi tot suntem considerati inapoiati, deci nu putem reinstaura pedeapsa cu moartea?…:)

 2. Ștefan A.
  18.6.2012, 7:50 pm

  Seara buna
  – O rectificare cred ca e necesara . Portile de Fier a fost construita in colaborare cu Yugoslavia lui Tito .
  In alta ordine de idei , 🙂 retehnologizarea a fost facute special cu SRL de apartament . Cind oricare specialist stia ca la o astfel de modernizare e necesara obligatoriu interventia directa a marilor producatori de turbine si echipamente adiacente . Adica modernizarea a fost facuta special cu firme mioritice pentru a fura legal . Ulterior a fost necesara o noua interventie datorita calitatii proaste a “modernizarii” . Se produceau vibratii periculoase pe axa turbinelor si rulmentul principal de sustinere. (daca mai tin bine minte ) Pe vremea lui Ceausescu , pentru astfel de improvizatii tehnice se mergea direct si sigur la zid . Noroc ca a venit democratia “originala” in care nimeni nu raspunde pentru nimic . 🙂

  Cit priveste insolventa : cea mai usoara strada LEGALA pentru a cumpara la pret de nimic o entitate productiva de mare valoare reala . Bineinteles ca toti se vor mobiliza tunind si fulgerind impotriva falimentului dar cred ca deja noul patron cumparator la 2 bani se cunoaste bine in sferele inalte . Si e sustinut consecvent dar discret . 🙂

  • Cristian Grosu
   18.6.2012, 8:49 pm

   da, e poate o neintelegere: turbinele si partea tehnica au fost proiectate in Rusia si turnate la noi la hunedoara. era chiar o spaima, atunci cand am cotrobait eu pe acolo, pentru ca se copiasera niste planuri pentru noii retehnologizatori – sa nu mai faca ei proiectele noilor turbine – legata de licentele tehnice..
   cert este ca turbinele turnate noi nu s-au potrivit, iar cele care s-au potrivit au plesnit mai apoi (cavitatie se numeste fenomenul care uzeaza pala) – am spus doar in articol ca nu intru in detalii:)

   • Ștefan A.
    18.6.2012, 9:04 pm

    Multumesc de raspuns . 🙂
    Ca “capsunar” de veche data ma tin informat constant cu “minunile” mioritice . 🙂

 3. Florin Iaru
  18.6.2012, 9:59 pm

  Felicitări.

 4. nostalgia
  19.6.2012, 1:14 am

  dl.CGrosu 🙂
  cateva mici corectii/detalii care insa nu afecteaza economia articolului,excelent dupa parerea mea.Singurul producator de turbine hidraulice era Resita(UCM) Hunedoara-eoliene
  Proiectul PF1,la care au colaborat intr-un corp de elita mai multe eminente ale timpului /tine si de colaborarea cu partea yugoslava,pe partea de turbine a fost elaborat de echipa coordonata si sub autoritatea acad,IAnton(presedintele Academiei 81/84 si profesor la catedra MH IPTVTimisoara)-aici este o controversa,gura vremii spune ca este de inspiratie sovietica-asa cum faceti referire in articol, dar meritele academicianului sunt incontestabile.Solutia aleasa,turbina Kaplan(datorita diferentei de nivel si debitului) a fost cea mai mare/dimensional/ la acea vreme si cu un randament exceptional in regimul nominal de functionare.Intr-adevar cavitatia este fenomenul dinamic care distruge in timp paletele turbinei.Din pacate recomandarile facute de academician eferitor la retehnologizare au fost desconsiderate.
  Era o legenda,in sala turbinelor vechile monede socialiste ,cea de trei lei,chiar si cea de un leu puse pe generator(cutia de protectie),stateau pe cant fara ca sa se rastoarne/rostogoleasca, atat de mici erau vibratiile.

  • Cristian Grosu
   19.6.2012, 6:26 am

   cu resita – aveti dreptate
   chestiunile tehnice, cum e cea legendara, cu moneda – erau admirate chiar si de inginerii tineri; lucru care nu s-a mai intamplat dupa retehnologizare cand, vreme de 3 ani, mai plesnea ceva, se mai varsau niste tone de ulei in dunare, se mai oprea un grup.

 5. Resursele României – cazul Hidroelectrica: poveste adevărată despre pe cine aş chema eu la Parchet | Critic Atac
  19.6.2012, 9:24 am

  […] De Cristian Grosu / sursa: cursdeguvernare.ro […]

 6. Printre plagiate şi icr-uri: Victor Ponta, HIDROELECTRICA! Cernea, sectanţii etc. « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
  19.6.2012, 10:11 am

  […] noi e altfel, noi suntem mai înapoiaţi: la noi încă nu s-a desfiinţat pedeapsa cu moartea”. (sursa)AlteleRemus Cernea şi-a descris un incident. A depus plîngere la poliţie. Foarte bine, totul […]

 7. Printre plagiate şi icr-uri: Victor Ponta, HIDROELECTRICA! Cernea, sectanţii etc. « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
  19.6.2012, 10:11 am

  […] noi e altfel, noi suntem mai înapoiaţi: la noi încă nu s-a desfiinţat pedeapsa cu moartea”. (sursa)AlteleRemus Cernea şi-a descris un incident. A depus plîngere la poliţie. Foarte bine, totul […]

 8. Kozma Simon
  19.6.2012, 11:32 am

  Felicitari Domnule Grosu! Toate privatizarile asa au inceput…..

 9. AMERICANUL
  19.6.2012, 3:26 pm

  DL CRISTIAN trimiteti si la Parchetul General un exemplar din acest material pentru ca institutia autisesizarii nu functioneaza in Romania. Butoanele la toate mecanismele societatii sunt in mana politicienilor aflati de regula la putere.

  • Cristian Grosu
   19.6.2012, 3:30 pm

   Asta cu Parchetul e o metaforă,:) – şi apoi, am înţeles că premierul Victor Ponta mi-ar lua-o, oricum, înainte..

 10. kinn
  19.6.2012, 3:42 pm

  Multumim. Articol de pus la bookmark si recitit de fiecare data cand este nevoie.

 11. Mihai Enciu
  21.6.2012, 6:51 am

  Cristi ai mai uitat ceva! Cum si-a petrecut CTP investigatiile voastre la Hidro. Mie partea aia mi-a placut cel mai mult!

 12. Prin cererea de insolvență, „Mafia” din energie evită să pună în aplicare acordul cu FMI care prevede listarea pe bursă a unui pachet de 10% din Hidroelectrica (cum submineză Prim-Plagiatorul Ponta economia națională) | Sare'n Ochi
  21.6.2012, 3:21 pm

  […] subminării economiei naționale prin Hidroelectrica o puteți citi de pe Curs de Guvernare: „Domnu ziarist, la ce s-a întâmplat aici, la Hidroelectrica, eu, care le-am văzut pe toate cu o… Era anul 2002, iar omul din faţa mea, un inginer „din sistem” căruia m-am străduit apoi ani […]

 13. Marian M
  25.6.2012, 1:53 pm

  Domnule Grosu,

  Interesanta reactia ministrului DIP. Am citit articolul la care faceti trimitere.
  Am urmarit si serialul lui Mircea Toma din A.C. pe aceasta tema. Daca imi aduc bine aminte a sapat mai adanc si a scris ca retehnologizarea a inceput prin ’97 cu ministru la industrii: distinsul domn Tariceanu.

 14. dan
  28.6.2012, 9:01 pm

  Vedeti si jaful de la transelectrica.

  Va multumim de analiza.

 15. Factura ”băieților deștepți” e transferată pe micii consumatori. Guvernul vrea creșterea gradului de liberalizare a pieței mai repede decât o cere FMI » CursDeGuvernare.ro
  22.7.2012, 5:28 pm

  […] (Citește și: Resursele României – cazul Hidroelectrica. Poveste adevărată despre pe cine … […]

 16. tibi farcas
  23.7.2012, 10:19 am

  felicitari. super material

 17. Anul 2012 în 30 de analize cursdeguvernare.ro » CursDeGuvernare.ro
  2.1.2013, 12:03 pm

  […] 3. Cristian Grosu / Resursele României, cazul Hidroelectrica. Pe cine aș chema eu la Parchet […]

 18. Hidroelectrica se întoarce în insolvență deși se pregătea să iasă pe Bursă: ”Băieții deștepți” au câștigat procesele de recunoaștere a creanțelor » CursDeGuvernare.ro
  25.2.2014, 9:07 pm

  […] […]

 19. Legile supravegherii apără hoţia
  13.7.2014, 11:12 am

  […] de miliarde de euro de la Hidroelectrica, soldat cu condamnarea unora dintre bandiţi, e rezultatul muncii începută acum mai bine de un deceniu de Cristian Grosu. Pentru afacerea EADS – un miliard de euro serviţi la cină pentru securizarea frontierelor […]

 20. LEGILE SUPRAVEGHERII – IMPOTRIVA CETATEANULUI OBISNUIT SI PENTRU SIGURANTA MAFIILOR SECURISTICE - Recomandari
  16.7.2014, 4:48 pm

  […] de miliarde de euro de la Hidroelectrica, soldat cu condamnarea unora dintre bandiţi, e rezultatul muncii începută acum mai bine de un deceniu de Cristian Grosu. Pentru afacerea EADS – un miliard de euro serviţi la cină pentru securizarea frontierelor – […]

 21. Legile supravegherii apără hoţia-Florin Cuc din Vienna /AUSTRIA a postat în grupul Ziaristi Online- RadioMetafora.ro
  23.7.2014, 11:58 am

  […] de miliarde de euro de la Hidroelectrica, soldat cu condamnarea unora dintre bandiţi, e rezultatul muncii începută acum mai bine de un deceniu de Cristian Grosu. Pentru afacerea EADS – un miliard de euro serviţi la cină pentru securizarea frontierelor – […]

 22. Nelu
  17.9.2014, 8:30 pm

  Din pacate nu avem acces “la trimiterile domnului Cristian Grosu”:
  “….Aici mai am de adugat doar atât: întâlnirea mea faţă în faţă cu ministrul de atunci Dan Ioan Popescu poate fi citită AICI, iar din investigaţia mea editorii prieteni cu miniştrii lui Adrian Năstase aveau să publice doar câteva generalităţi. Unii vorbesc şi astăzi la televizor despre etica politică şi nu simt nicio responsabilitate.”…….
  NU “…….poate fi citită AICI” !

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Aurelian Dochia

Aurelian Dochia / De ce este normal ca o țară ca România să importe mai mult decât exportă

Mi-a atras atenția o analiză publicată de cursdeguvernare.ro (aici) care trece în revistă structura comerțului exterior românesc și deplânge faptul că țara noastră înregistrează...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu

Valentin Naumescu / Macron va fi Preşedintele Franţei, dar transformarea politicii în Europa continuă

Puncte cheie: În absenţa unei „lebede negre” în următoarele două săptămâni, candidatul pro-european de centru, Emmanuel Macron, va fi ales pe 7 mai Preşedintele...Citeste mai departe »

Marin Pana

Care e treaba cu disputa privind banii din pilonul II

Aproape 7 milioane de români au acumulat până acum circa 7 miliarde de lei în cadrul aşa-numitului pilon II al sistemului de pensii, respectiv...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu

Valentin Naumescu / Cele două Turcii vor intra într-o lungă perioadă conflictuală. Dar este ceva și mai grav

Puncte cheie: Rezultatul în sine al referendumului din Turcia nu este surprinzător. Eu m-aș fi așteptat la o diferență chiar mai mare decât 51,4%...Citeste mai departe »

Radu Crăciun

Radu Crăciun / Zona euro – iluzii europene, iluzii românești

Privind in trecut, inca refuz sa cred ca un proiect de complexitatea zonei euro a fost demarat ca un proiect politic. Adica, un proiect...Citeste mai departe »
Valute 234:
4.5340 lei
4.1702 lei
5.3492 lei

OPINII & EDITORIAL

Aurelian Dochia / De ce este normal ca o țară ca România să importe mai mult decât exportă

Aurelian Dochia

Mi-a atras atenția o analiză publicată de cursdeguvernare.ro (aici) care trece în revistă structura comerțului exterior românesc și deplânge faptul că țara noastră înregistrează...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Macron va fi Preşedintele Franţei, dar transformarea politicii în Europa continuă

Valentin Naumescu

Puncte cheie: În absenţa unei „lebede negre” în următoarele două săptămâni, candidatul pro-european de centru, Emmanuel Macron, va fi ales pe 7 mai Preşedintele...Citeste mai departe »

Care e treaba cu disputa privind banii din pilonul II

Marin Pana

Aproape 7 milioane de români au acumulat până acum circa 7 miliarde de lei în cadrul aşa-numitului pilon II al sistemului de pensii, respectiv...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Cele două Turcii vor intra într-o lungă perioadă conflictuală. Dar este ceva și mai grav

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Rezultatul în sine al referendumului din Turcia nu este surprinzător. Eu m-aș fi așteptat la o diferență chiar mai mare decât 51,4%...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Zona euro – iluzii europene, iluzii românești

Radu Crăciun

Privind in trecut, inca refuz sa cred ca un proiect de complexitatea zonei euro a fost demarat ca un proiect politic. Adica, un proiect...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Start-up nation: un mare viciu de construcție

Andreea Paul

Cel mai mare viciu de construcție al programului START-UP NATION este acordarea fondurilor de la stat antreprenorilor debutanți în proporție de 100%, fără contribuții...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Problema (mare, foarte mare) a Serviciilor secrete: Rezolvați-o odată!

Cristian Grosu

Problema Serviciilor secrete în România Nu ține doar de drepturile omului – așa cum știm/credem că se petrece în democrațiile consolidate, ci e una...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Trump-Merkel: O întâlnire transatlantică ratată şi o ridicolă „factură” a unei „datorii” care schimbă paradigma de securitate a Europei

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Zilele trecute, întâlnirea şefilor executivelor din cele mai importante două puteri ale lumii occidentale, Statele Unite şi Germania, ne-a lăsat un gust...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Din miezul noii faze istorice a (de)capitalizării României: Fenomenul ”Cocotierul” și efectul ”Bombonica”

Cristian Grosu

La ora la care scriu aceste rânduri, sistemul judiciar din România tocmai turnează încă un episod penibil, dintr-un șir tot mai lung de episoade...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Balada elefantului alb: deci, ce facem cu Cioloș

Cristian Grosu

Percepția și studiile noastre arată că cititorii cursdeguvernare.ro se împart în trei : -,antreprenori sau manageri pe toate palierele, care conduc societăți în terenul...Citeste mai departe »

România cu două viteze

Marin Pana

” Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Ipocrizia „Europei cu două viteze”. Începe refluxul Occidentului. Rămânem pe uscat?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Ceea ce se discuta de multă vreme ca posibilitate teoretică, înainte chiar de valul extinderii masive spre Est, adică aşa-zisa alternativă a...Citeste mai departe »

Aurelian Dochia / Să nu fim naivi, Europa cu mai multe viteze există deja!

Aurelian Dochia

În ultimele zile a produs ceva emoție în rândurile europarlamentarilor români o rezoluție redactată de belgianul Guy Verhofstadt și aprobată cu un scor foarte...Citeste mai departe »

Cristian Tudorescu / Patru întrebări cheie despre Fondul Suveran de investiții. Și întrebările cheie ale contribuabililor

Cristian Tudorescu

Se discută în aceste zile din ce în ce mai intens despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FDSI) al României, despre necesitatea și...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Sorry, e cam șocant: de ce, realmente, NU se poate fără mită în România

Cristian Grosu

Textul de mai jos e pentru cei dispuși să lase ipocrizia de-o parte. Cine nu poate, să nu se obosească. Știm cu adevărat în...Citeste mai departe »

Guvernare cu faţă umana

Marin Pana

Ai murit? N-ai terminat. Pentru noi rămân peripețiile înmormântării și lichidării conturilor

Deşi obişnuit la job cu problemele macro, inevitabil apar în viaţă momente micro. Cum ar fi un deces. Prilej cu care organizarea românească apare...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română